Акценти
Начало / Здравеопазване / Личните лекари в Плевен излизат на ефективен протест

Личните лекари в Плевен излизат на ефективен протест

На 30 март (сряда) личните лекари в Плевен ще преглеждат само неотложно болни пациенти. Те излизат на ефективен протест, несъгласни с предлаганите промени в здравеопазването, които, според тях, „по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, а задълбочават съществуващи такива”.

Общопрактикуващите лекари не приемат липсата на средства  и лошите правила в здравеопазването и заявяват категорично нежеланието си да бъдат участници в „създадения хаос в системата на здравеопазването”.

Омръзна ни,  повече от времето си да заделяме, за да пазим пациентите от недомислиците, въвеждани в системата, вместо да бъдем техни лечители, категорични са те.

В открито писмо до премиера и  министъра на здравеопазването от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предупреждават за поетапни ефективни протестни действия на личните лекари в цялата страна, които ще започнат от следващата седмица.

Личните лекари негодуват  срещу предложения от здравната каса проект на нов „служебен“ Национален рамков договор (НРД) за 2016 година и настояват да остане валиден НРД 2015. Те са категорични, че обещанията за повече направления за специалист, профилактични прегледи и изследвания са неверни, тъй като бюджетът за извънболничната помощ е орязан.

„Веднага да се отворят за корекция съответните наредби и да се помисли за бърза поправка на някои закони, за да бъдат предотвратени нежелани ефекти в работата на системата на здравеопазване и последващ отрицателен ефект върху пациенти и лекари”, се казва в отвореното писмо. Общопрактикуващите лекари не желаят да участват във формални преговори и обсъждания и не желаят да приемат промени, които заличават медицината и квалификацията  им, затова настояват обсъждането на всички теми, свързани с ОПЛ да стане на високо експертно ниво между Ръководство на МЗ и НСОПЛБ под пряк контрол на премиера, като не бъдат пренебрегвани разумни и полезни за тях и пациентите предложения за промени в системата на здравеопазване.

По време на ефективния протест на личните лекари в Плевен на 30 март ще има организирани неотложни кабинети в ДКЦ2 и ДКЦ 3.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...