Акценти
Начало / Култура / Литографии от личната колекция на руския посланик показват в Панорамата

Литографии от личната колекция на руския посланик показват в Панорамата

Оригинални литографии, отразяващи събития от Руско-турската война от 1877-1878 г., публикувани в най-популярните и четени по това време британски  седмичници: „The Illustrated London News”, „The Graphic”, „The Pictorial World”, и френския „Le Monde Illustre”, показва изложбата, която днес беше открита в Панорама „Плевенска епопея 1877”. Представените 11 литографии са част от личната колекция на посланика на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Анатолиевич Макаров.

При откриването на изложбата Н.Пр. Анатолий Макаров подчерта, че за него това е „едно от най-важните събития в честванията по повод 140 години от Освобождението на България”, защото изложбата е събрана с особен интерес и любов от неговия син Кирил Макаров.

„На представените литографии можете да видите дипломатическите сражения и големите битки, които позволиха на България отново да бъде свободна. Изрисувани от талантлива ръка на често непознати  художници, всички тези картини се нареждат във величествената картина, наречена Освобождение.  Днес е много важно да докоснем реалните свидетелства, истинската история, за да разбираме по-добре какво се случва в момента”, подчерта руският посланик.

Той благодари на Община Плевен и на ръководството на РВИМ – Плевен, че са се отзовали на предложението и са помогнали да се осъществи идеята им.  „Сигурен съм, че изложбата ще е интересна на гостите и жителите на града, и ще стане нашият скромен знак на благодарност към героите от Освободителната война, благодарение на които съществува съвременна България”, каза посланикът и акцентира, че българо-руското приятелство продължава да живее през вековете.

При откриването на изложбата кметът Георг Спартански подчерта, че Н.Пр. посланикът на Русия Анатолий Макаров е голям приятел на Плевен. „За плевенчани е чест, че посланикът на една такава велика държава, каквато е Русия, има топло, сърдечно, приятелско отношение към град Плевен, към нашата обща история и към паметта на тези, които оставиха  костите си на плевенската земя, за да ни има нас, да я има България”. Спартански използва възможността за пореден път публично да изкаже благодарност и на Румен Петков, който като член на инициативния комитет за отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на Плевен, активно съдейства за провеждане на голяма част от инициативите, свързани с годишнината.

Представената изложба с литографии ще остане до месец април в Панорамата.

Сюжетите на творбите включват батални сцени с участие на руската армия, епизоди от военното ежедневие, моменти от контактите с местното население, портрети на руски командири, епизоди от дипломатическата борба за освобождението и независимостта на България, в това число подписване и обявяване на Санстефанския мирен договор.

Аудиторията на изданията, в които са публикувани, е огромна. Те огромен тираж, а сред сътрудниците са най-добрите за времето си художници, гравьори и кореспонденти.

През различни години в тях работят Робърт Стивънсън, Томас Харди, Уилки Колинс, Артър Конан Дойл, Ръдиард Киплинг, Агата Кристи, Александър Дюма, Жорж Санд и др.

Изложбата „Литографии от Руско-турската война 1877-1878 г.” дава уникалната възможност да се види Руско-турската война 1877-1878 г. през погледа на Европа, такава каквато са я видели и отразили нейните съвременници на страниците на най-големите и най-четени илюстровани списания на 19-тото столетие.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...