Начало / Общество / Лисици тормозят жителите на Белене

Лисици тормозят жителите на Белене

„Във връзка с постъпили сигнали за лисици в границите на град Белене, Ви уведомявам, че на среща с други кметове на общини съм поставял въпроса и сме го обсъждали, за да може да потърсим съдействието и на други институции, като Регионална здравна инспекция, Регионална инспекция по околна среда и водите – Плевен, Горски стопанства и др.“. Това съобщение е публикувано в социалната мрежа от кмета на Белене Милен Дулев. В обръщението се посочва още, че лисицата не е защитен вид и отстрелът й е разрешен, но на разстояние 200 метра от границите на град, откъдето идва и проблемът с издаването на разрешително за лов на лисици.

„Обръщали сме се към зоологическа градина, служителите на която да хванат лисиците с примамки и упойващи вещества и да ги пренесат в зоологическата градина, но те нямат финансови средства и не проявяват интерес. Предстои през месец август среща между кметовете на съседните общини, на която отново ще потърсим заедно общо решение по въпроса“, пише още в съобщението.

Във връзка с възникналия проблем кметът на Белене призовава гражданите да не хранят лисиците. Сигнали за оставена храна в районите, където са забелязани лисиците, са били подадени в Общината. Апелът е и хората от търговските обекти да не оставят храна за бездомните кучета.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...