Акценти
Начало / Култура / Лимитиран календар, посветен на 40 години от построяването на Панорамата, издадоха плевенските архитекти

Лимитиран календар, посветен на 40 години от построяването на Панорамата, издадоха плевенските архитекти

Лимитиран луксозен календар за 2018 година, посветен на  40 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877“ и 140 години от Освобождението на Плевен издадоха Камарата на архитектите в България – Регионалната колегия Плевен и Съюзът на архитектите в България – Дружество Плевен. Това стана възможно по инициатива на плевенски архитекти с партньорството на RÖFIX България.

„Това ще е нашият специален подарък към официалните гости за кулминацията на националното честване по отбелязване на двете кръгли годишнини на 10 декември, когато в Плевен се очаква да пристигне Президентът на България Румен Радев“, сподели председателят на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев.

„През този уникален юбилеен продукт желанието ни е да покажем сградата отблизо, нейното развитие и надграждане през годините – идея, която се роди в контекста на специализираната експозиция, която направихме по повод Международния ден на архитектурата“, отбеляза председателят на КАБ РК Плевен арх. Стефан Нешев.

Стилният календар е изработен с предоставени материали и любезното съдействие на Регионален военно-исторически музей – Плевен, Държавна агенция „Архиви“ – Плевен, авторите на проекта за Панорама „Плевенска епопея 1877“ арх. Пламенка Цачева и арх. Иво Петров. Дизайнът и графичното му оформление са дело на арх. Владислав Дечев и арх. Емил Дечев.

Припомняме, че седмото по ред издание на традиционния Регионален преглед на архитектурата през м. Октомври тази година  постави специален акцент на 40-годишнина от построяването на Панорама Плевенска епопея 1877 г.. Тогава за първи път всички архитектурни проекти от проведения през 70-те години на миналия век конкурс бяха извадени от архивите и показани в публичното пространство на площад „Възраждане“. Част от специализираната експозиция е претворена в  този луксозен календар.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...