Акценти
Начало / Здравеопазване / Лиляна Станчева, консултант по кърменето: За бебето кърменето не е само хранене, а и получаване на внимание

Лиляна Станчева, консултант по кърменето: За бебето кърменето не е само хранене, а и получаване на внимание

Кърменето е естественото продължение на връзката, която майка и дете са изградили по време на бременността. Затова кърменето не е само хранене, то е близост, грижа, внимание, общуване с детето. Това казва консултантът по кърмене Лиляна Станчева на всички млади майки, които се обръщат за съвет към нея. Тя е майка на момченце на 2 години и 3 месеца, което е отбила съвсем наскоро, за да се върне на работа. Станчева е юрист по образование и споделя, че при тръгването си на работа е осъзнала, че дългото кърмене е дало увереност на сина й и той е понесъл съвсем лесно тръгването й на работа и по-продължителното й отсъствие от вкъщи.

Докато е била по майчинство тя не се е страхувала да взема често на ръце бебето си. „Повечето млади родители се страхуват да държат детето на ръце, за да не привикне да заспива така и да създава след това проблеми. Това отдавна битува като схващане, но съвсем не е вярно. Защото физическият контакт с майката е доказано, че дава на бебето базовото доверие в родителя и съответно към заобикалящия го свят. След това  децата имат възможност да градят над това и да станат по-интелигентни, по-самоуверени и сигурни в себе си”, споделя знания и опит Лиляна Станчева.

По отношение на това дали трябва всеки път, когато бебето се разплаче да бъде слагано на гърдата, тя обясни, че това може да бъде начин за успокоение, но далеч не е единственият. „Бебето може да бъде гушнато или да му се обърне внимание. Но ако детето продължително време е неспокойно и плаче, майката може да го сложи на гърдата, за да го успокои. За детето това не е единствено получаване на храна, а и получаване на внимание”, обясни консултантът по кърмене. Добавяйки, че майката всъщност най-добре може да разбере, кога детето й казва, че иска точно този вид внимание. „Младите родители в никакъв случай не бива да се страхуват да гушнат своето дете и да му дадат внимание и топлина. Да не се страхуват, че така ще го разглезят”, с усмивка поясни Лиляна Станчева.

На друг често задаван от младите майки въпрос  – през какъв интервал е полезно да бъде кърмено едно дете, Лиляна Станчева отговори, че няма строго фиксиран интервал. „Всичко зависи от нуждите на детето. Особено в топлите месеци, когато кърмата е и храна, и вода за бебчето, е полезно по-честото кърмене. Правилото е когато детето пожелае, а самото кърмене да продължава толкова дълго, колкото то иска. Нека майките бъдат спокойни, защото кърмата лесно се усвоява за разлика от млякото”, обясни тя.

За финал на разговора ни Лиляна Станчева обърна внимание, че най-важното за успешното кърмене е една майка да бъде убедена вътрешно, че иска да храни детето си точно по този начин. „Въпрос на желание е и преди всичко да осъзнаеш, че това е най-естественото нещо, което се случва след раждането на детето”, казва Лиляна Станчева, консултант по кърменето.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...