Начало / Икономика / Лиляна Павлова: Досега с 3.1 милиарда лева по програма „Региони в растеж” променихме облика на градовете

Лиляна Павлова: Досега с 3.1 милиарда лева по програма „Региони в растеж” променихме облика на градовете

Досега по ОП „Региони в растеж” са инвестирани  3 млрд.100 млн.лв., които инвестирахме в българските региони, за да променим облика на нашите градове. Те са вложени в градска среда, градски транспорт, ремонт на училища и детски градини, университети, туристически атракции. Това са  все важни проекти, които успешно реализирахме и можем да кажем, че ОПРР е сред програмите  със 100% усвояване на средствата и няма загубено финансиране. Това каза днес в Плевен министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Научените уроци ни  показаха какво да променим, затова новата програма е базирана на три основни елемента, подчерта министър Павлова. „На първо място общините от наши бенефициенти, станаха наши партньори, като им делегирахме права и те вече са междинни звена Общините вече могат сами да избират своите проекти като дейности, за да могат по най-добър начин да реализират инвестициите. Например Община Плевен има резервиран бюджет за 50 млн. лв. директна инвестиция за проектите, свързани с градска среда, образователна и социална инфраструктура. Второто много важно нещо са  финансовите инструменти, с които се реализират проекти, свързани с дългосрочно ниско кредитиране”, каза тя

Министър Павлова посочи, че предстои създаването на три нови фонда – по един за Северна България, Южна България и София. Чрез  фондовете инвестициите по ОПРР ще бъдат удвоени. Така с близо над половин милиард лева допълнителни инвестиции в регионите ще се финансират проекти, които генерират приходи, създават нови работни места и така ще допринасят за промяна на облика на градовете, коментира Лиляна Павлова. Тя акцентира върху допълнителното финансиране през фондовете за туристическа инфраструктура и туристически атракции, за които има предвидени още 100 млн. лева.

Лиляна  Павлова откри днес в Плевен шестото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. По време на заседанието, което ще продължи и утре, ще бъдат дискутирани актуалното състояние на проектите по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. Ще бъде представен и окончателен доклад за изпълнението на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Във форума участват още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представители на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия – Витория Алиата ди Вилафранка, Владислав Пискорц, Борислава Удфорд, Франсоа Галага, експерти, областни управители, кметове на общини и др.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...