Акценти
Начало / Култура / Лечители и билкари празнуват днес

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян. Той е ден на билкарите и лечителите. На него врачки, баячки и народни лечители разпределят и сортират набраните и изсъхнали вече билки от Еньовден.
Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Те разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Веднъж излекували една богата и пребогата жена – Паладия, от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкият Дамян склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.
На този ден се меси хляб и се раздава за здраве. Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни. Народните лечители също не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът“.
Именници днес са Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо и Кузо.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...