Акценти
Начало / Последни новини / Летен Никулден е

Летен Никулден е

На 9 май всяка година Православната църква прославя за втори път през годината Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Народът го нарича „летни Никулден“.

Празникът съществува още от ХI век и е свързан с пренасянето на светите мощи на Николай Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Българите наричат празника „Сухи св. Никола“ или „Лятна Никулка“ и го почитат за предпазване от суша, градушки и наводнения. Не се работи никаква домашна или полска работа, за да не се разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия.
На Летен Никулден в Западна България се изпълнява молебен за дъжд – ритуално шествие Покръсти. В негова чест се коли мъжко животно за курбан, за да се предпази реколтата от градушка.

Св. Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия и още от детски години проявявал истински християнски добродетели. По-късно Свети Николай става архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), умира на 6 декември 342 г. (Зимен Никулден) и светите му мощи се пазели в града до 1087 година. През управлението на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от град Мира в град Бари, център на южноиталианската област Апулия. Там живеело многобройно гръцко население. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас „летен свети Никола“.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...