Начало / Икономика / „Леони” започна изграждането на завод в Плевен за близо 32 млн. евро

„Леони” започна изграждането на завод в Плевен за близо 32 млн. евро

Днес беше направена първа копка на новия завод, който германската фирма „Леони” заедно с фирма „Хоризонт-Иванов” ще изгради в Плевен. След близо две години проучвания германската компания, която е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и окабеляване за автомобили, избра Плевен за крупната си инвестиция от около 32 млн. евро. Половината от сумата ще бъде инвестирана в строителство, а другата половина – в машини и оборудване. Заводът частично ще бъде отворен до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи с пълен капацитет. Поетапно ще бъдат наемани работници, като с достигане на пълния капацитет на завода наетите ще достигнат 2 000, каза Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в немската фирма. Той благодари на правителството, на местната власт в лицето на кмета и областния управител за подкрепата и положените усилия тази инвестиция да стане факт.

Българската държава ще помага винаги, увери министърът на икономиката Емил Караниколов. Той подчерта, че тази сериозна инвестиция ще подобри ефективността на пазара на труда в региона, което означава по-добри доходи. Заедно с кмета Георг Спартански изтъкнаха, че когато се работи екипно и колективните усилия са насочени в една посока, резултатите винаги са добри.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също присъства на церемонията, подчерта, че инвестицията е шанс за реиндустриализацията на плевенския край.

Стартът на новата производствена инвестиция беше благословен от плевенския свещеник Антон. След което официалните лица направиха символичната първа копка на новия завод за автомобилни кабелни инсталации.

Заводът ще бъде разположен на площ малко над 30 000 кв.м,  от които близо половината се заемат от производствени мощности. Останала част от площта е предназначена за столова, съблекални и зона за обучения.

За церемонията на първата копка официални гости бяха още зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев,директор заводи Европа на немската компания , направление кабелни системи Ралф Зингман, управляващият директор на строително инвестиционна компания „Хоризонт-Иванов” Борислав Иванов, директор „Бизнес развитие” на строително-инвестиционна компания „Хоризонт-Иванов” Светослав Богалински.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...