Начало / Образование / Лекция за правомощията на европейските институции изнесе пред ученици председателят на АСП

Лекция за правомощията на европейските институции изнесе пред ученици председателят на АСП

Съдия Полина Богданова – Кучева – Председател на Административен съд гр. Плевен и Диян Добрев – съдебен администратор, изнесоха четвъртата лекция от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата се реализира съгласно подписано Споразумение между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката през учебната 2016/2017 г.

Лекцията на тема: „Създаване, развитие и структура на Европейския съюз. Основни положения в европейското законодателство, свързани със статута на държавите-членки. Европейски институции – същност и правомощия“, беше представена пред ученици от Хб и ХІв клас на училището – партньор по образователната програма Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” гр. Плевен.

Съдия Полина Богданова – Кучева запозна подробно аудиторията с темата на четвъртата от предвидените общо пет лекции. Учениците от двата класа представиха подготвените от тях презентации по темата, като най-голям интерес беше проявен към правомощията на отделните европейски институции.

Целта на образователната програма е повишаване информираността на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...