Акценти
Начало / Общество / Лайънс клуб Плевен отчете добротворчеството си през годината

Лайънс клуб Плевен отчете добротворчеството си през годината

По повод Деня на Лайънс паст президентът на Лайънс клуб Плевен – Анастас Балабанов, Янислав Илиев – президент на клуба и Бисер Богданов – вицепрезидент, отчетоха дейността на клуба през изминалата година в полза на Плевен и обществото. Този ден се отбелязва от 2001 г. и всяка година се организират различни мероприятия в страната. Тази година едновременно във всички клубове на БТА се дават пресконференции за представяне дейността на Лайънс клубовете в страната, поясни Анастас Балабанов.
Той постави акцент върху това, че „българските лъвове” за първи път ще са домакини на Европа Лайънс форум, който ще се проведе от 27 до 29 октомври в София. За втори път Източноевропейска страна ще е домакин на международната среща. Очакват се над 1 000 членове и лидери от Европа, Азия, Африка, САЩ. Форумът ще премине под мотото „Обединени да служим”. В рамките му ще се проведе традиционният музикален конкурс, който тази година ще е за млади цигулари.
Във връзка с предстоящия форум Лайънс клуб Плевен е установил побратимени отношения с клуб в италианския град Реджо ди Калабрия, с който ще разработват съвместни проекти, обясни президентът Янислав Илиев. Той отчете дейността на плевенския клуб през тази година, която започва на 1 юли 2015 г. и приключва на 30 юни тази година. В основата на дейността на клуба са скрининговите програми за проверка на зрението и слуха на децата от детските градини в Плевен. Обхванати са 12 детски заведения, като от Лайънс клуб Плевен са закупили мобилни апарати за извършване на тези прегледи, които се провеждат с помощта на студенти от Медицинския университет. За трета поредна година се провеждат и прегледи за гръбначни изкривявания сред учениците от 4 клас в училищата в града. Всички тези скринингови програми ще продължат и през следващата година, обяви Илиев, а резултатите от тазгодишните прегледи предстои да бъдат обобщени и съобщени на специална пресконференция.
През годината Лайънс клуб Плевен е инициатор на различни информационни кампании и безплатни прегледи по повод международните дни на белия бастун и на диабетика. Тази година за първи път проведохме скринингови прегледи за диабет и хипертония на два пункта в Плевен, в които бяха обхванати над 800 човека, смятаме тази инициатива да стане ежегодна, каза Илиев. Клубът е спонсор на културни прояви в града, както и на форуми, организирани от студентите по медицина. Продължава и инициативата за поставяне на велостойки, като с приоритет са училищата. Вече сме поставили над 20, каза вицепрезидентът на плевенския клуб Бисер Богданов.
Успешно е реализирана кампанията „Спри и сподели”, в която Лайънс клуб Плевен е дарил почистващи и перилни препарати, домакинска техника на два Центъра за настаняване от семеен тип в Пордим.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...