Акценти
Начало / Общество / Лайънс клуб Плевен организира профилактични очни прегледи за близо 600 деца

Лайънс клуб Плевен организира профилактични очни прегледи за близо 600 деца

През 2016 г. Лайънс клуб – Плевен са провели мащабна кампания за скринингови очни прегледи в детските градини в града. Със специално закупен апарат са прегледани 596 деца в 25 детски градини в Плевен, като при 153 от децата е имало съмнения за отклонение в зрението. Тези прегледи не са диагностика, а целта ни беше да заострим вниманието на родителите към евентуални проблеми със зрението на техните деца. Това съобщи днес Галин Найденов, президент на Лайънс клуб – Плевен за периода 2016-2017 г.

По инициатива на Лайънс клуб Плевен са проведени и станалите традиционни прегледи за гръбначни изкривявания при децата. Благодарение на д-р Юлия Тодорова, д-р Борис Духленски и д-р Анцта Хвърчилкова са прегледани 396  деца от 10 детски.

По случай Международния ден за борба с диабета Лайънс клуб Плевен съвместно със студенти от Медицинския университет са провели безплатни тестове за нивото на кръвна захар. Над 1000 човека са получили възможност да изследват нивото на кръвната си захар на два пункта в Плевен и един в Червен бряг. Идеята е през следващата година пуктнове да бъдат разкрити и в други селища на региона.

Подкрепа и парично дарение от 1000 лв. Лайънс клуб – Плевен е направил за  Международния фестивал на китарата – Плевен 2016.  Клубът е осигурил логистиката с два автобуса за транспортиране на участниците.

Важен акцент от дейността на клуба е популяризиране на Лайънс движението сред младите хора на Плевен. По този повод е проведена е беседа-диалог на тема „Лайънс движението в света, България и гр. Плевен“ пред студенти от Асоциацията на студентите медици в България.

Активно подкрепихме Международният Лайънс детски конкурс ПЛАКАТ ЗА МИР. Обявената тема за 2016-2017 година е „Отпразнувай мира“. В инициативата участват деца на 11 и 12-годишна възраст от Школа по натурно рисуване с художествен ръководител Вяра Савова към Центъра за работа с деца.

Най-новата инициатива на Лайънс клуб – Плевен е под мотото „Кажи не на наркотиците“. Целта е провеждане на мащабна кампания сред ученици и младежи за вредата и последиците при употреба на наркотици, каза Галин Найденов.

Друга ежегодна дейност на клуба е поставянето на велостойки. Тази година са монтирани 2 велостойки в спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен и 2 в парк  „Кайлъка”. Тази година ще бъде поставена велостойка и пред сградата на Община Плевен. Тя ще бъде по-различна и интересна и ще бъде монтирана до Празника на Плевен, каза Бисер Богданов, който президент на Лайънс клуб Плевен през следващия едногодишен мандат. Той съобщи, че клубът ще се включи в изграждането на спортната площадка, която ще бъде изградена в местността Балаклия.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...