Акценти
Начало / Общество / Лазарки пяха за здраве в община Левски

Лазарки пяха за здраве в община Левски

Малките фолклорни таланти при НЧ”Г.Парцалев-1901” от ФФ „Северняшка огърлица”с ръководител Мариета Аспарухова и танцов състав „Звънчета” с ръководители Даринка Богданова и Радослав Славеев зарадваха с лазаруването си клуб „Трета възраст”в гр.Левски, местни бизнесмени и стопани. Това съобщава Мариета Аспарухова. Те благославяха с хубавите лазарски песни и буенек – здраве, берекет, щастие, любов, късмет.

Лазарки пяха и благославяха и в село Асеновци. Рано сутринта по традиция децата от лазарската група при НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци обиколиха домовете в селото, споделя Петранка Стефанова. Красивите лазарки пяха, играха хора и благославяха за здраве и берекет всеки дом, в който влязоха. Стопаните дариха лазарките с яйца, парички и много лакомства. Сълзи от радост бликнаха в очите на възрастните хора, които с умиление посрещаха децата и си спомняха за отминалите години и тяхното лазаруване.

лазарки Асеновци

Всички си пожелаха да са живи и здрави, да има богата реколта. Хората бяха радостни и доволни, че традицията е жива и казаха, че с нетърпение ще очакват следващата година, за да влязат отново в домовете им лъчезарните лазарки от село Асеновци.

лазарки Асеновци 2

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...