Акценти
Начало / Общество / Кьорави кобили изгониха лошотията

Кьорави кобили изгониха лошотията

Осем кобили гониха тази нощ злото с много шум, викове и закачки в изпълнение на уникалния за България обичай, който се изпълнява на Ивановден само в Тръстеник. Обичаят “Кьорава кобила” започва в полунощ срещу 7 януари, когато маскирани като кобили мъже започват да обикалят по домовете на имениците. Така гостите гонят злите духове от къщите, а стопаните могат да са спокойни, че цялата следваща година ще са здрави.

Традиционно присъстват и образите на старец-водач, булка и младоженец и допълнителни персонажи като свещеник, лекар, баба с бебе и магаре, което носи даровете. След среднощното обикаляне по къщите, кьоравите кобилите и групите с тях се събират на центъра на града, където се представят. Възрастните хора тук помнят обичая още от своите детски години, а младите го приемат като част от традициите и го изпълняват с желание.

За трета година се включиха и най-малките от ОДЗ “Щастливо детство” Тръстеник, чиято кьорава кобилка Ивка щастливка грабна и една от двете специални награди – 100 лв. от кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска. Другата специална награда беше за кобилата Иванка, чийто водачи и съпътстващи образи пресъздадоха пред събралото се множество най-пълно истинския ритуал.

Според преданията, преди много време в Тръстеник живеел Иван, който имал кобила. Тя му служила вярно дълги години, докато накрая остаряла и ослепяла. На Иван му дожаляло да я убие, затова решил да я заведе в полето и да я остави там. Така животното щяло да умре от глад или да го разкъсат вълците, но поне стопанинът нямало да я убие.

Минало време, дошла пролетта. Една сутрин Иван се събудил от конски тропот и цвилене. Станал и видял пред портите старата му кобила, която водела със себе си още няколко диви коне. Стопанинът прибрал отново животното и оттогава насам всяка година на Ивановден в чест на кобилата и от благодарност към нея на площада на Тръстеник се организира празник, наречен Кьорава кобила.

В съревнованието днес първото място журито отреди за кобилата Иваничка, на второ се класира Ивайла, а на трето – момчетата от клуб “Съхрани българското” от СОУ “Евлоги Георгиев” Тръстеник.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...