Акценти
Начало / Общество / Кучешките паркове и приютът за безстопанствени животни остават проект на този етап

Кучешките паркове и приютът за безстопанствени животни остават проект на този етап

Макар че мина повече от година, откакто бе обещано в Плевен да бъдат изградени още четири кучешки парка за разходка на четириногите и нов приют за безстопанствени животни, все още това не се е случило. До края на месец март 2015 година трябваше Община Плевен да изгради нов приют, като по този начин напрежението между хора и четириноги да бъде намалено. Това, обаче, не се случи. Потърсихме информация от пресцентъра на Общината на какво се дължи забавянето. От там обясниха, че още миналата година е изпратено искане до Областната дирекция по безопасност на храните. От Дирекцията са отговорили, че въпросната сграда, която ще се използва за приют, е с отпаднала необходимост и от тяхна страна не е проблем да бъде предоставена за нуждите на Общината. За целта е изпратено запитване до Изпълнителната дирекция по безопасност на храните към МЗХ и то не веднъж, а два пъти. Отговор, обаче и до този момент няма. Така от страна на Община Плевен няма как да бъдат предприети каквито и да било мерки за разрешаването на казуса.
Припомняме, че бившата ветеринарномедицинска лечебница, намираща се в района на изхода за село Къртожабене, беше определена от експерти на Община Плевен като най-подходяща за откриване на постоянен приют за безстопанствени кучета. Базата е голяма и се нуждае единствено от ремонт, което ще спести време и средства за ново строителство.
Относно изграждането на парковете за кучета, които трябваше да бъдат обособени, също все още няма напредък. Въпреки намеренията да бъдат изградени пет парка за четириноги, бе направен само един от тях – до парк „Десети декември“. Тези, които трябваше да има в района на Девети квартал, ж.к. „Сторгозия“, ж.к. „Дружба“ и жп гарата, на този етап си остават само проект.
За сметка на това, в изградената вече площадка до парк „Десети декември“, все още се очаква да бъдат поставени указателни табели, които да подсказват, че това е кучешки парк. За разлика от околните терени, там и тревата не е окосена, въпреки че собствениците на кучета използват парка по предназначение, както се уверихме лично. Оказа се, че за поддръжката на обособеното място за разходки се грижат от приюта за безстопанствени животни и това се случва според възможностите на бюджета им, който явно не е достатъчен, за да се окоси тревната площ в ограждението.

Следваща Предишна

кучешки парк

кучешки парк

Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...