Акценти
Начало / Общество / Кучета и котки в предизборна надпревара – насън

Кучета и котки в предизборна надпревара – насън

Предстоящите парламентарни избори и предизборната кампания и обещания станаха повод за ново творческо вдъхновение за един доказал себе си авор – проф. Константин Мутафчиев. Той е член на Общински съвет Плевен, доктор на медицинските науки и доктор по химия, има три специалности. Но тези, които го познават, знаят че проф. Мутафчиев неведнъж е приковавал вниманието и на членовете на местния парламент с умението си в мерена реч да отправя послания. В началото на вълната от протести авторът написа фейлетон за ЕРП-тата и сметките за ток, а задаващата се предизборна кампания е поредната тема в последното му произведедние „Избори 2013”.

Банална случка пред блок „Мечта” довежда до разширено заседание на Управителния съвет и актива на етажната собственост – преди дни г-жа Пенка, връщайки се от супермаркета, е нападната от едно от обитаващите пространството пред блока улично куче. Дали е имало нападение, дали е агресивно кучето, какво да се прави с него разискват съседите и за да вземат решение – гласуват с бюлетини. На въпроса „Да останат ли петте кучета пред вход „Мечта”? се получават 3 отговора „да”, 3 – „не” и 3-ма нямат мнение. „Брей, че неразбрани хора! Виж ги само как гласуваха! На думи повечето са да останат кучетата, а на дела – виж ги! Прикрити хора! Да нямаш вяра на никой!”, гневи се управителят Гошо. „ … Не знам, Пешо, как ще се оправим! Ето, задават се избори. За кого ще гласуваме? Не знам! Демокрация ли, диктатура ли, кое е за нас? Съвсем съм объркан! Всеки идва, обещава и не изпълнява. После бяга и се покрива!”

След разнищване на ситуацията от двамата герои на по бира, Гошо засънува чуден сън.  На дълга маса, облечени в черни костюми с бели ризи и вратовръзки, са се разположили петте кучета от техния вход и четат прокламация за учредяване на партия „Повервайте ни”. Срещу обещанията за различни благини и добруване само след 180 дни от началото на управлението им, кучетата имат единствено условие към избирателите – всяко семейство да осинови куче от приюта. Гошо и Пешо бързо се организират, за да се сдобият с домашен любимец, но се оказва, че приютът е подпален и кучета няма.

И докато двамата герои разговарят, започва предизборната агитация на партия „Тук, сега и завинаги”, чийто членове са облечени в смокинги с ризи и папионки котараци. Естествено, техните обещания за светли бъднини и безплатни екстри са за след 150 дни. Към избирателите условието е всяко семейство да осинови котка или котарак. В сюжета се появяват и разкрития за членство на кучетата в бившата Държавна сигурност, както и за тяхната корумпираност – опонентите са подкупени с по 50 кг свински кокали и ребра.

Следва търсене на котки и наяве – след като Гошо се събужда. „Дано само папагалите да не учредят партия, че откъде ще ги събираме! Ама, знаеш ли, такива диванета има, че нищо чудно!”, говори на себе си героят.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...