Акценти
Начало / Образование / Кухнята на 21 век! Как изглежда тя?

Кухнята на 21 век! Как изглежда тя?

Шеф Крис Жишк – програмен директор на специалност „Гастрономия и кулинарни изкуства“  в Института за кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджъмн във Варна беше гуро в изкуството на молекулярната кухня за ученици и учители от Професионалната гимназия по туризъм в Плевен.

Днес той представи пред тях създаването на различни видове пяна от продукти чрез използването на молекурярната формула.  Много атрактивна за  присъстващите беше работа с  тази пяна, а още повече – дегустацията.

IMG_7613молекулярна кухня

Молекулярната кухня е нов подход към храната и начина, по който тя се поднася. За едни е наука, за други – изкуство. Но със сигурност това е Кухнята на 21 век. При молекулярната кухня коктейлът от мохито може да бъде във формата на желирани топчета, пилешката супа да е във твърда форма, а свинската пържола под формата на пяна. В молекулярната гастрономия се използват процеси като дехидратация или сферификация (процес, при който течностите се преобразуват в малки желирани топчета). С помощта на течен азот пък бързо и лесно може да се замрази всеки продукт и да се приготви сладолед. Това е една все още нова за България технология, която търси атрактивния начин за представяне на храната.

IMG_7614молекулярна кухня

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...