Акценти
Начало / Икономика / Купища измрели пчели в Плевенско след пръскане със забранени препарати

Купища измрели пчели в Плевенско след пръскане със забранени препарати

За поредна година пчелари от селата Биволаре и Божурица алармират за масов мор сред пчелите, след третиране на земеделските площи в района със забранени препарати. По думите на пчеларите фирмата, която стопанисва големи територии обработваема земя в Северна България, обичайно извършва третирането с препарати когато предстоят поредица почивни дни около Великден и контролиращите служби не работят.

Пчеларите твърдят, че не са информирани за предстоящото третиране с препарати на земеделските площи, за да вземат мерки за защита на пчелните семейства.

Миналата година пчелари от областта са подали серия от жалби в Прокуратурата, но до този момент няма резултат от тях. Сега те отново ще тръгнат по омагьосания кръг и ще подадат жалби в Прокуратурата в Плевен и до Областна служба „Земеделие” с надеждата, че някой най-сетне ще им обърне внимание. Пчеларите са категорични, че пръска с препарати,  забранени в ЕС, но поради занижен контрол и липса на санкции, се допуска използването им. Те посочиха, че миналата година, когато отново е имало масово измиране на пчели, са взети проби от измрелите пчели и от растенията и те категорично са доказали използването на непозволен препарат за обработка на земеделските площи.

Пчеларите са сигурни, че проблемите ще продължат, тъй като поне до месец септември пчелните семейства няма да могат да се възстановят. „Сега ще започнат да измират кошерите. До 30-40 процента ще останат живи, но пилото, направено до момента, умира. Възстановяваме млади семейства, които не могат да изкарат зимата. По този начин ни ликвидират като пчелари”, заяви Марио Христов.

От Главна дирекция „Аграрно развитие” подготвят заповед за съставяне на комисия, която ще извърши на място проверка по жалбите на пчеларите. В комисията има представители на общините, служба „Растителна защита” и тя трябва да установи какво точно се е случило.

Пчеларите от Плевенско се надяват този път за бъдат чути, защото, както не веднъж са казвали, масовият мор сред пчелите ще се върне като бумеранг върху земеделските производители.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...