Акценти
Начало / Общество / Културни прояви и спортни състезания изпълниха Панаирни дни Гулянци 2017

Културни прояви и спортни състезания изпълниха Панаирни дни Гулянци 2017

Традиционният майски празник – Панаирни дни, се проведоха от 26 до 28 май в Гулянци. За 16-ти пореден път панаирните дни бяха изпълнени с културни и спортни прояви, организирани от Община Гулянци и НЧ „П. Р. Славейков”.

Панаирните дни бяха открити от кмета Лъчезар Яков, който изрази надежда, че всеки ще открие своите вълнуващи моменти в богатата програма на празника.

Начало на тридневното веселие сложи концертът на самодейните колективи и изпълнители при читалище „П. Р. Славейков”, със специалното участие на децата от ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци. Местните таланти създадоха чудно настроение у публика и гости, което преля в кръшни хора с фолклорната програма на Димитър Аргиров, Соня Чакърова и танцьори от ансамбъл „Гоце Делчев” гр. София.

Акцент във втория ден беше Събора на народното творчество, който се провежда за 14-ти пореден път в рамките на панаира. Проявата е уникална с това, че събира фолклорни колективи от близо и далеч, които огласят с песните си и веселят с танците си жителите и гостите на Гулянци през целия ден. И през тази година около 300 певци, танцьори и инструменталисти от общината и областите Плевен и Ловеч се качиха на сцената на НЧ „П. Р. Славейков”. Всички бяха наградени с грамота и тематичен сувенир за спомен.

Паралелно със събора се проведоха Турнир по шахмат и футболна среща между детските отбори на ФК „Вихър” Гулянци и ФК „Спартак” Плевен. Терен на спортните прояви беше новия комплекс в гр. Гулянци, който за по-малко от година доказа функционалността и необходимостта си – ежедневно там се провеждат тренировки, спортни състезания и футболни срещи.

На първо място в шах-турнира се класира Андрей Хорев, след оспорвани срещи втори остана Валери Диков, а трети Владимир Маринов и тримата от с. Милковица. На четвърто място се класира ветерана на турнира – 80-годишният Драган Лунганов от Гулянци. Футболната среща между детските отбори на ФК „Вихър” Гулянци и ФК „Спартак” Плевен премина изключително динамично и оспорвано, но в спортсменския дух на приятелството. Домакините си извоюваха победа с 4:2. Кметът на общината награди двата отбора с купи и топки.

Вторият панаирен ден завърши на площада с концерт на Трио „Трима и приятели”.

Следващият ден бе посветен на най-малките жители и гости на Гулянци. Ежегодно за тях общината и читалището организират детско утро „Децата на Гулянци пеят, творят и мечтаят”. На сцената се изявиха малчуганите от детските градини в Гулянци, и Милковица, както и много индивидуални изпълнители. Участниците в детския празник получиха подаръци и лакомства от общината. Неделния ден продължи с безплатно 3D кино за малки и големи. Кино-маратона е новост за програмата на панаира и се приема с изключителен интерес.

Снимки: Община Гулянци

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...