Начало / Култура / Кулинарна надпревара с международно участие започва днес в Асеново

Кулинарна надпревара с международно участие започва днес в Асеново

Международен фестивал „Банатски вкусотии, традициите на моето село” - 2012 г.

Международен фестивал  „Банатски вкусотии, традициите на моето село” ще започне днес в плевенското село Асеново. За трета поредна година в кулинарна надпревара ще се включат близо 30 участници, между които и чужденци, научихме от Мария Иванова секретар на читалище „Петър Парчевич”, което е организатор на събитието.

Акцент на фестивала е изложението на автентични банатски специалитети и кулинарни шедьоври, които ще могат да се дегустират. А известният кулинар Иван Звездев за пореден път ще връчи награди в няколко категории – „Най-вкусно ястие”, „Най-автентично ястие” и „Най атрактивен щанд”. Сред атракциите на фестивала е демонстрационното ателие, в което умения да приготвят банатски специалитети ще покажат най-опитните майстори в борбата за приза „Майстор на банатско ястие” , разказа Иванова. А за най-смелите новаци е състезанието-конкурс „Аз приготвих банатско ястие”.

В рамките на фестивала се организира открита фолклорна сцена за изворни песни и танци. От читалището са подготвили за посещение етнографска сбирка и стара банатска къща, които разказват повече подробности за този бит.

Фестивалът е част от  проект на сдружение „Платформа АГОРА“, финансиран от Фондация „Америка за България“ и с подкрепата на община Никопол и кметство село Асенов.

Прочетете също:

Плевенчани почетоха паметта на Левски

Паметен ритуал по повод 151 години от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски се ...