Начало / Култура / Кукери гониха лошите сили и приветстваха доброто в НУ „Христо Ботев” – Плевен (снимки)

Кукери гониха лошите сили и приветстваха доброто в НУ „Христо Ботев” – Плевен (снимки)

В навечерието на Деня на будителите – 1 ноември, четвъртокласниците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен доказаха, че българският дух живее в народните празници и обичаи чрез възобновяване на кукерско шествие в училищния двор под ръководството на своите учители от екипа на IV клас: Капка Грамова, Стела Димитрова, Борка Бончева, Нели Иванова и Валентина Николова – учител по музика.

Началото бе поставено с тържествени сигнали, изпълнени от група ученици от фанфарния оркестър към училището.

Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“, благодари на участниците за  изключителния празник, за отличното представяне на тази стара българска традиция, макар и не съвсем  характерна за нашата област. Пожела на всички ученици  много здраве, а на техните учители и родители да помнят, съхраняват и предават на децата си българските обичаи, да поддържат жив българския дух.

Дивна Петрова – ученичка от 3 клас, се включи с прекрасно музикално изпълнение на народната песен „Димитър дума Калудо“.

Четвъртокласниците от училището представиха танца „Кукери на мегдана“. Кукерите са нашата фолклорна символика на борбата между добрите и зли магични сили. Учениците разказаха за стария български обичай, показаха автентични костюми, изработени с помощта на своите родители, играха и наричаха за здраве и берекет, гонеха лошите духове и приветстваха добротата. Те демонстрираха обредно разораване и засяване, като пожелаваха силна и плодородна година. Наричаха за здраве и берекет.

Обичаят бе изпълнен под музикалния съпровод на гайда в изпълнение на Румен Марков, а по-късно в училището бе направена и негова изложба от картини, свързани с богатата  и славна българска история.

За финал на празника Владимир Иванов и Емилия Ценкова – ученици от 4 клас, облечени в национални носии, развели българския трибагреник, поведоха хорото, в което всички присъстващи с радост се включиха.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...