Акценти
Начало / Здравеопазване / Кръстиха момиченцето, родено след ин витро процедура от майка с отстранена маточна шийка

Кръстиха момиченцето, родено след ин витро процедура от майка с отстранена маточна шийка

Станислава и щастливите й родители при изписването й.

На една годинка ще стане на 17 август Станислава, която се прочу като първото бебе, родено от майка с отстранена маточна шийка след операция с робот „Да Винчи”.  Операцията беше извършена  през 2010 г. от проф. Григор Горчев, който е първият сертифициран хирург в страната за работа с робот „Да Винчи”, и неговия екип.  При експерименталната интервенция са запазени детеродните функции на жената. В началото на 2012 г. в МЦ „Св. Елисавета” – Плевен е извършена успешна  ин витро процедура и на 17 август Мария, след седеммесечна бременност, роди здраво момиченце. Така Мария стана първата жена в света с реализирана бременност след роботизирана операция за отстраняване на маточната шийка.

Станислава се роди 1 170 гр и 36 см, а при изписването й след десетина дни вече беше наддала до 2 235 гр и порасла до 43 см. И щастливите родители и момиченцето отпътуваха за Разград, където живеят.

Станислава и майка й Мария се чувстват прекрасно и дори бях поканен да стана кръстник на детето, но, тъй като ми предстоеше пътуване в чужбина, трябваше да откажа, разказа преди дни проф. Григор Горчев. Станислава е получила свето кръщене в Дряновския манастир в края на месец юли.

За петте години, откакто в Плевен работи първата система за роботизирана хирургия „Да Винчи”, проф. Горчев и екипът му са извършили над 500 гинекологични операции, като повечето от пациентките са били с ракови заболявания. От началото на тази година Плевенската университетска болница работи по разработена клинична пътека за гинекологични операции с роботизирана система. По клиничната пътека Здравната каса заплаща по 8 000 лв. на пациент.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...