Акценти
Начало / Образование / Кратките срокове за ремонт на детските градини изправя Общината пред сериозен проблем с осигуряване на места за децата

Кратките срокове за ремонт на детските градини изправя Общината пред сериозен проблем с осигуряване на места за децата

От средата на месец март започват ремонтите в първите три от общо шестте детски градини в Плевен, които трябва да бъдат ремонтирани до края на годината със средства, отпуснати по програма. Първите три градини, които ще бъдат затворени за основен ремонт са „Юнско въстание”, „Теменуга” и „Дружба”. Те се посещават общо от около 450 деца, които за времето на ремонта ще бъдат разпределени в други детски градини. Проблемът е, че за около 70 деца недостигат места. Затова ще се търси вариант да бъдат настанени в свободни помещения на детски ясли в града. Ако и при този вариант останат деца без възможност да посещават детско заведение, ще се наложи да се настаняват в детски градини в съседни на Плевен населени места, информира днес кметът Георг Спартански. В този случай ще бъде осигурен транспорт до детската градина.

Средният срок за изпълнение на ремонт в детска градина е около 3.5 месеца според фирмите изпълнителки.

„Причината в такъв кратък срок да бъдат затворени за ремонт шест детски градини в Плевен е, че на национално ниво беше забавено реализирането на проекти в образователната инфраструктура, обясни зам.-кметът Стефан Милев. – В страната бяха разработени проекти за близо 300 млн. лв., но по програма бяха заложени 100 млн. лв. Близо година държавата търсеше решение на проблема и общините не подписваха договори за безвъзмездна помощ в образователната инфраструктура.  Едва в края на  2017 г. такива договори са разписани и е осигурен финансов ресурс. Сега обаче общините са принудени да форсират  изпълнението на проектите, за да се вместят в оставащите срокове на програмата и да се възползват максимално от средствата, които се предоставят  по нея”, каза Милев и допълни, че образователната  инфраструктура е много важна част от цялата инвестиционна програма на Общината и не бива да се допуска да не се използва безвъзмездната финансова помощ в размер на 10 млн. лв. „ За жалост Община Плевен няма възможност от собствения си бюджет да осигури средства за такъв мащабен ремонт на детски заведения и затова се налага да се възползва от предоставената възможност, въпреки неудобствата, които ще причини на деца и родители краткият срок за изпълнението на ремонтните дейности”, заяви Стефан Милев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...