Акценти
Начало / Култура / Красотата на инициалните букви от старите български текстове показват в Творителницата

Красотата на инициалните букви от старите български текстове показват в Творителницата

Тази вечер в Aрт център 3 -Творителница 0’Писменехъ!  беше открита изложбата „Инициали” на Бистра Тютюнкова. В  бронзови пластики тя представя цялата красота  на инициалните букви от старите български евангелия, дамаскини, псалтири и др. В изложбата са представени 19 инициали и заставки, както и фотокопия на историческите документи, от които са.

 Самородният талант Бистра Тютюнкова е поредното откритие на Диян Павлов – Джими, създател на Творителница 0’Писменехъ, а сега уредник на новооткрития Арт център – 3. Той я убеждава, че нейните произведения са достойни да бъдат представени в новото културно пространство на Плевен.

При откриването на изложбата Бистра Тютнкова разказа, че случайно интересът й се насочва към красивите заглавни букви в българските ръкописи когато преди години попада на книгата „Българската литература и книжнина през XIII век”.  Формата на инициалните букви вдъхновявят Бистра да ги изработи като пластики. Първо моделира от глина една миниатюра от „Добрейшовото евангелие“ и по-късно я отлива от бронз. От чиста любознателност и любов към историята започва да търси и изучава орнаментната украса на старинните ръкописи и така моделира и отлива десетки инциални букви. Години наред уникалните творби красят дома на Бистра Тютюнкова.

Сега плевенчани  имат възможност да се насладят на прекрасните й творения. Бронзовите пластики на инициалните букви от старите български текстове чудесно кореспондират с идеите, смисъла и съдържанието на Творителиицата. А съвпадението на периода на екпозицията с двете святи за всеки истински българин дати – 11 и 24 май, на които почитаме делото на нашите първоучители, светете братя Константин Кирил – Философ и Методий, е знак свише, казва Джими.

Изложбата ще остане отворена за посещения до 26 май.

Гостуването на Бистра Тютюнкова в Творителницата е реализиране на идеята за представяне на необичайни творци по азбучен ред.  Авторката спази създадената вече традиция да подари своя творба на галерията. Това е буквата „Б”, изработена в стилистиката на старите български текстове с препратка към родния град на авторката – Велико Търново.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...