Начало / Политика / Красимир Янков: Честите смени на директори не водят до ефективност в работата на ОДМВР Плевен

Красимир Янков: Честите смени на директори не водят до ефективност в работата на ОДМВР Плевен

За периода от 2009 г. досега в ОДМВР Плевен са сменени 9 директори. Това означава, че всеки от тях се е задържал по-малко от година на директорския стол. Няма как това да не се отрази на кривата на престъпленията и на нивото на тяхната разкриваемост. Това каза на пресконференция в Плевен депутатът от Коалиция „БСП – лява България” и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС – Красимир Янков.

Депутатът посочи, че остават неразкрити тежки престъпления като убийство на младо момче в Брестовец,  кражба в особено големи размери на пари и скъпа техника от складова база на известна фирма, поредица от касови разбивания, банков обир, както и над седем домови кражби, извършени с еднакъв почерк, което предполага един извършител.

Друг голям проблем за областта е битовата престъпност, каза още Янков като обърна внимание, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова нееднократно е заявявала, че не може да осигури полицай във всяко село. „Кой трябва да гарантира сигурността на хората и на тяхното имущество в селата с повишени престъпления като Търнене, Бръшляница, Радомирци, Петърница, Мечка, Бохот, Върбица, Пелишат”, запита Янков.  Той беше категоричен, че срещу отменената извънредна мярка на кабинета „Орешарски” за използване на жандармерия в тези населени места, от ГЕРБ не са предложили никаква алтернатива и са абдикирали от борбата с битовата престъпност от малките  населени места.

Красимир Янков заяви, че „смяната на директори в  ОДМВР – Плевен води до хаос в разкриването на престъпления” и посочи, че за шест години с премиер е Бойко Борисов, са сменени 7 директори на полицията в Плевен. Янков коментира, че „управляващите от ГЕРБ не могат да намерят подходящия директор, който да ги удовлетворява”, което водело до съмнения, че смените са „не заради професионалната работа, а доколко директорът изпълнява указания, които не са свързани с вменените му от закона, а политически”.

По думите на Красимир Янков латентната престъпност в област Плевен е в особено големи размери и не бива да се оказва натиск върху полицаите да не подават заявителски материали. Той обясни, че е обща практика да се възпират заявителски материали, за да не се трупат криминални деяния, на които извършителите не са разкрити и по този начин показателите се прикриват, като се имитира добър ръст на разкриваемост.

Депутатът заяви, че предстои да зададе и конкретни въпроси към министър Бъчварова за работата на ОДМВР Плевен.

Твърдението на Яков, че има абдикация на МВР от битовата престъпност в областта беше потвърдено и от общинския председател на БСП Плевен Свилен Атанасов. Той беше категоричен, че това може да се види във всяко едно населено място и даде пример със село Бръшляница, където преди дни хората там са споделили, че няма къща, която да не е обирана.

В пресконференцията днес участваха още Дияна Ботева, областен председател на БСП и Ева Маринова – зам.-председател на общинската структура на БСП в Плевен.

img_5509%d0%b1%d1%81%d0%bf

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...