Акценти
Начало / Общество / Красимир Каракачанов откри паметника на Девета пехотна плевенска дивизия (снимки)

Красимир Каракачанов откри паметника на Девета пехотна плевенска дивизия (снимки)

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри днес в Плевен паметника на Девета пехотна плевенска дивизия. Мемориалът е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

На тържествената церемония присъстваха представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, кмета Георг Спартански, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, депутати, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника и други.

Тържествата започнаха  на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие от курсанти в НВУ „Васил Левски”- Велико Търново и Национална гвардейска част.

За официалния ритуал по откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия на площад „Свобода” се строиха Националната гвардейска част, представителни роти от Плевенския гарнизон и от НВУ „Васил Левски”.

Паметникът увековечава славата и величието на Българската армия, на нейните герои, които са се сражавали по бойните полета. Той увековечава и една велика епопея – Дойранската епопея, и подвига на войните от Девета пехотна плевенска дивизия, които добре подготвени и изкусно ръководени от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюват блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури – на ген. Владимир Вазов и четирима войници. Паметникът е изграден основно с дарения. Министерството на отбраната осигурява материални средства за изработване на скулптурните композиции. С решение на Общинския съвет са отпуснати 20 000 лв. за довършване на паметника.

Лентата на паметника беше прерязана от министър Красимир Каракачанов, председателя на Комисията по отбрана към НС ген. Константин Попов и доайенът на Изпълнителния комитет „Героите на Дойран” Атанас Данаилов. След което министър Каракачанов откри официално паметника. Свещеници от плевенските храмове го осветиха.

Слова по повод събитието произнесоха министър Каракачанов, кметът Георг Спартански, представителят на ИК „Героите на Дойран“ – Иван Нинов.

Церемонията по откриването завърши с поднасяне на венци и цветя.

През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в гр. Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно. През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк. На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата Световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в гр. Плевен, като получи пълно одобрение.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...