Акценти
Начало / Общество / Красимир Каракачанов: В началото на 2020 г. Военното училище в Долна Митрополия ще функционира

Красимир Каракачанов: В началото на 2020 г. Военното училище в Долна Митрополия ще функционира

На 1 януари 2020 г. Военното училище в Долна Митрополия ще започне да функционира. Това обяви в Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е в града за провеждането на информационната кампания „Бъди войник”.

 Предстои да бъде избран офицер, който да поеме ръководството на училището. „Амбицията ми е в новото военно училище да се започне на чисто, със затегната дисциплина”, подчерта Каракачанов. Той не скри, че има някои структурни проблеми, които предстои да бъдат решени, за да функционира нормално военното училище в Долна Митрополия.

За кампанията „Бъди войник”, която се провежда във всички областни центрове в страната, Каракачанов каза, че има за цел да извади армията пред обществото. Не можеш да очакваш да има интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото, отбеляза военният министър. Идеята е хората, които имат интерес, на място да получат необходимата информация.

По отношение на политиката си като министър на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че още от самото начало тя е насочена към възстановяване и модернизиране на съществуващата авиационна и сухопътна техника, и флот. След сключените договора за ремонт и обновяване на съществуващата авиационна техника и договорите за закупуване на самолети F16 военновъздушните ни сили ще имат над 40 самолета, с които ще могат да изпълняват задачите си, посочи Каракачанов.

По отношение на флота съобщи, че има проект за строителство на два нови кораба, за които тече конкурс за избор на фирмата изпълнител. В рамките на един месец се очаква да приключи закупуването и на два миночистача.

В момента министерството работи по проект за 150 бронирани машини, които да се правят в България. По този проект са изпратени оферти до четири държави. Работи се също по модернизация на съществуващите танкове, като министър Каракачанов отбеляза, че с 5 млн. евр, колкото струва един нов танк, ще може да бъде ремонтиран един танков батальон. Танковете се ремонтират в завод „Хан Крум”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...