Акценти
Начало / Крими / Кражба на кабели остави 12 000 клиенти на ЧЕЗ в Плевен без ток

Кражба на кабели остави 12 000 клиенти на ЧЕЗ в Плевен без ток

Vandaly_Pleven (2)

Опит за кражба на кабели в нощта на 28 април и предизвикан пожар в кабелна шахта на ЧЕЗ до железопътната линия в северната част на  Плевен са довели до авария в основното захранване на възлова подстанция „ТЕЦ“, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ – Плевен. Подстанцията осигурява електрозахранването на близо 12 000 абоната на ЧЕЗ в града.

Служители на компанията успяха своевременно да осигурят алтернативно захранване на засегнатите от посегателството клиенти и в 05:00 ч. електрозахранването им бе възстановено. Днес продължава работата по подмяна на трайно увредените кабели от умишлено запалените в шахтата автомобилни гуми.

През последните години кражбите и увреждането на национални инфраструктурни обекти не само нанасят щети за милиони левове на редица ютилити, комуникационни и транспортни компании и икономиката на страната като цяло, но се превръщат във все по-голяма заплаха за сигурността и безопасността на българските граждани и застрашават човешки животи – както на извършителите на посегателствата, така и на невинни хора.

ЧЕЗ противодейства според възможностите си на кражбите на съоръженията от електроенергийната инфраструктура. За да се постигнат желаните резултати обаче са необходими законодателни промени, по-строги наказателни мерки и по-стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовава посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Само за 2014 г. преките и непреки щети вследствие на кражби на съоръжения на ЧЕЗ възлизат на 5 млн. лв. При други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остарялата електроенергийна инфраструктура и подобряване на обслужването за клиентите на ЧЕЗ.

 

 

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...