Акценти
Начало / Общество / Концерт „Junior X-factor“ провеждат тази вечер в зала „Катя Попова”

Концерт „Junior X-factor“ провеждат тази вечер в зала „Катя Попова”

Малчуганите от петте детски градини, включени в проект, насочен на Община Плевен, насочен към подкрепа на деца в уязвимо положение на възраст от 3 до 6 години, тази вечер ще представят концерт „Junior X-factor”. Той ще се състои от 17 часа в зала „Катя Попова” и е от последното предвидено мероприятие в рамките на проекта.

На заключителна пресконференция днес ръководителят на проекта Камелия Горненска – началник отдел „Изпълнение и отчитане на проекти в Община Плевен” и представи постигнатите резултати. Общият бюджет на проекта „Подкрепа на подготовката за училите на децата в уязвимо положение във възрастовата група от 3 до 6 години, чрез подобряване на достьпа до качествено предучилищно образование и социални услуги за бедни деца и деца в неравностойно положение на територията на община Плевен” е 231 802.00 евро и е финансиран от Финансов механизъм на европейското икономическо пространство. От тях 160 хил.лв. са използвани за ремонти, оборудване и обзавеждане в петте детски градини – ЦДГ 12 „Ралина“. ОДЗ 4 „Първи юни” и ОДЗ 6 „Незабравка” в гр. Плевен, ЦДГ „Вит” – с. Дисевица и ОДЗ .Девети май” – гр. Славяново. Ангажираните по проекта 15 педагози и трима ромски медиатори са преминали обучение в Страсбург и са били на обмяна на опит в Осло, Норвегия. Там те са се запознали с тяхната организация на предучилищното обучение.

По проекта са обхванати 494 деца от петте детски градини и техните родители. Направено е обследване на децата от целевата група за проблеми с опорно-двигателния апарат, при което е установено, че 150 от децата с отклонения от нормата. Изготвени са упражнения за лечебна гимнастика и превенционна програма с упражнения. Организирани са различни формати – „Училище за деца и родители – дни на отворените врати“ с участието на четирима специалисти – един социален работник, два педиатри и един психолог. Ежемесечно са провеждани различни арт ателиета за промотиране на умения, свързани с традициите и занаятите за различните етноси, за запознаване на децата с приложни изкуства, като дърворезба, макраме, бродиране, оригами, а също и ателиета  за песенно, танцово и музикално творчество „Фолклор на етносите”.

027проект финал

След заключителната пресконференция днес се проведе семинар за обмен на добри практики между представителите на 5-те детски градини и педагозите – гости от страната – донор Кралство Норвегия. Гостуваха трима представители на Българо-норвежкото дружество и 5 педагози от 3 детски градини на територията на Осло, Норвегия. В рамките на два дни те са посетили 5-те детски градини, за да се запознаят с постигнатите резултати от изпълнението на проектните дейности. Венелина Костова от Българо-норвежкото дружество изказа голямо задоволство от реализацията на проекта и постигнатите резултати. Няма да казвам колко пъти бяхме просълзени по време на гостуванията ни в детските градини, сподели тя.

028венелина костова

Проектът трябва да приключи през месец юни тази година, като до края му остава да се проведат още пет спортни празника и един излет с децата от детските градини. Приключваме проекта без забележки и санкции, и с много висока оценка, каза с удовлетворение Камелия Горненска.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...