Акценти
Начало / На фокус / Концерт „С България в сърцето” изнесоха децата от ДГ „Незабравка” и приятели (галерия)

Концерт „С България в сърцето” изнесоха децата от ДГ „Незабравка” и приятели (галерия)

За 15-та поредна година малчуганите  от ДГ „Незабравка” в Плевен изнесоха концерт на сцената на Драматичния театър по повод завършването на учебната година. Тази година заедно с малките незабравки на сцената излязоха техните приятели от група „Приятели” на ДГ „Теменуга” и артистите от Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Съвместният им концерт премина под мотото „С България в сърцето”.

Той започна изключително вълнуващо с изпълнение на 15 малки гайдари от детската градина. След тях директорката на ДГ „Незабравка” Галина Нейкова изведе на сцената най-малките и заедно с тях рецитира „Аз съм българче”.

150 деца и техните учителки излязоха на сцената, за да изпълнят различни танци. Над 10 танца бяха представени от децата и всеки път те бяха облечени в различни пъстри костюми, всичките специално изработени за детската градина.

В програмата бяха включени и специални изпълнения поздрав от група „Приятели” и от Северняшкия ансамбъл. За финал на концерта на сцената излязоха главните герои – 45 момичета и момчета от подготвителната група, които получиха удостоверенията си за завършване на детската градина. Те бяха изведени на сцената от артистите от Северняшкия ансамбъл.

С много вълнуващо слово към тях се обърна директорката на градината, събирайки в детската раничка всичките спомени и научено от децата досега.

„Стегнали тежките раници и сложили всичките букви в нея. И цифрите сложили там. И кубчето даже. Имат малките стъпки, покорили Мъртвата долина, но събудили всяка тревичка, за да чуе „Аз съм българче”. Взели от героизма на най-големия храм – от Плевенската панорама. След това с лъвски подскоци, всички паметници намерихме там, за да положим цвете. И от Майка България спомен ний взехме, и знамето наше там го развяхме. И тръгнахме ний към най-красивия център на най-красивия град, за да чуем ромола на фонтана, който тихо шептеше „Моя страна, моя България, моя прекрасна страна”. И от часовника спомен ний взехме, който говореше: „Ако си дал на бедния, не си живял напразно”. В малкото джобче на раничка сложихме трите жабки – спомен от детството свято, крилато. В старата къща ние  се отбихме, и от там спомени взехме, че робство е имало тук, но героичен е нашият български народ. След това от тази, най-голямата сцена, ние най-хубавите стихчета за България взехме, най-хубавите песни, най-хубавите танци. И пълна е вече нашата раничка. Остава удостоверението да сложим там, за да литнат нашите птици и да изградят онази наша прекрасна Родина, с усмихнати, весели хора. Те ще литнат да търсят простор, да търсят знание. Но в тази раничка те винаги ще носят спомена от първия учител”, каза Галина Нейкова. Тя благодари на родителите за доверието да поверят децата си на техните грижи. Благодари на колегите си за всеотдайността, с която изграждат духовната крепост на знанието.

Концертът завърши с връчването на удостоверенията на завършващите предучилищна група и с много овации за всички малки артисти.

Следваща Предишна
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...