Акценти
Начало / Култура / Концерт подарък за избрани поднесе в Плевен виртуозният Павел Минев

Концерт подарък за избрани поднесе в Плевен виртуозният Павел Минев

Павел Минев

Пред камерна публика в галерия „Дарение Светлин Русев”, която се почувства като избрана, виртуозният цигулар Павел Минев изнесе вчера концерт подарък.

Близо час с прекрасните си изпълнения подари Минев на своите верни почитатели от Плевен. Акомпаниментът на пианото беше на Елеонора Карамишева – преподавателка в НУИ „Панайот Пипков“, където Павел е започнал музикалното си образование.

Павел Минев Елеонора Карамишева

В концерта си Павел Минев беше включил произведения от Масне, Чайковски, Шостакович и разбира се – любимият му Паганини. Неговият „Венециански карнавал” – едно от най-трудните му за изпълнение произведение, цигуларят, спечелил прозвището „българският Паганини”, беше оставил за финал. Преди това разаказа, че на смъртното си ложе Виенявски, който е признат за един от най-добрите интерпретатори на Паганини, казал, че заедно с него ще умре и „Венециански карнавал”.  Е, не е умрял – чухме го в прекрасното изпълнение на плевенчанина Павел Минев.

И друга любопитна история сподели цигуларят, покорил не една от световните сцени.  При дебюта си в „Карнеги хол” в Ню Йорк завършва концерта си с „Циганката” на Равел. Виртуозно произведение, за което самият композитор, когато го написал, казал, че едва ли някой ще може да го изсвири. Публиката в „Карнеги хол” извиква няколко пъти на бис Павел Минев след неговото изпълнение на „Циганката”. Тогава мениджърът на световноизвестния концертен комплекс го помолил и втората вечер да завърши със същото произведение – резултатът отново е бурни аплодисменти и бисове.

В концерта си Павел Минев беше включил и „Испански картини” от Леон Суружон – изтъкнат български и белгийски цигулар и педагог. Произведението е посветено на Павел Минев и за него музикантът също имаше любопитна история. Преди няколко години изнасял концерт на сцената на Берлинската опера и в програмата включил „Испански картини”. Оказало се, че поради някои административни пропуски, не бил уреден въпросът с авторското право и прозведението трябвало да падне от авиша. Това е първият и последният път, когато „Испански картини” бяха представени под авторството на Георги Атанасов – друг значим български композитор, който е починал преди повече от 70 години и нямало проблем с авторските права.

Прозвуча и посвещение на вуйчото на Павел Минев – Николай Бошнаков, наскоро отишъл си от този свят и за първи път не е сред публиката на негов концерт в Плевен.

След този камерен концерт в галерия „Дарение Светлин Русев” Павел Минев заминава за Москва, където му предстои участие в концерт за откриването на фестивала „Музикален фойерверк”  и веднага на следващия ден, пак в руската столица, ще  бъде солист на оркестъра на Павел Коган.

Павел Минев

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...