Акценти
Начало / Култура / Акордеонно матине звучи в ХГ „Дарение Светлин Русев“

Акордеонно матине звучи в ХГ „Дарение Светлин Русев“

Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ ще бъде домакин днес на концерт за акордеон. От 11.00 часа в съботния ден своите изпълнения пред плевенска публика ще представят Мартин Иванов и Теодора Тодорова. Двамата музиканти са студенти във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Поводът за матинето е, че Мартин Иванов, студент в катедра „Музика“ на Великотърновския университет, пожелава абсолвентският му концерт да бъде в родния град.

Мартин е на 23 години и свири на акордеон от 10 годишна възраст. През 2004г. е приет в НУИ „ П. Пипков“ – Плевен, в класа по акордеон на Ценка Тодорова. Участвал е в майсторски класове на доц. Петър Маринов, Вероника Тодорова и Добромир Митев.

По време на обучението си в Музикалното училище Мартин участва в акордеонен квартет „Ай енд Ем”, акордеонен ансамбъл „ Aкордеомания“, както и в други камерни формации – акордеонни дуа и триа. Като достоен представител на плевенската акордеонна школа, Мартин Иванов получава и заслужени награди от Национални конкурси.

През 2013-та година създават с Теодора Тодорова акордеонно дуо „ Мартео“ . С Теодора се познават повече от 10 години. От 2009-та година свирят заедно в ансамбъл „Акордеомания“ и то в една и съща партия – втори акордеон.Срещат се отново в класа на д-р Вася Иванова във Велико Търново.

Не закъсняват и отличията за Дуо „Мартео“:
– 2015 г. – Първа награда от Международния конкурс за вокална и инструментална музика „ Звукът на времето“ – В. Търново.
– 2016г. – Първа награда от Националния конкурс за акордеонисти „ Танцуващи клавиши“, Нови пазар.
– Множество участия в концерти организирани от катедра „Музика“ и Великотърновския университет на територията на град Велико Търново.

Чест за младия музикант е, че абсолвентският му концерт ще води лично доц.д-р Марияна Булева и със специалното участие на водещата му преподавателка по акордеон д-р Вася Мандикова – Иванова.

Гостите на акордеонното матине на Мартин Иванов и Теодора Тодорова ще се насладят на произведения от А. Пиацола, Т. Геров,Й.С. Бах , Кл. Томейн , Р. Бажалин , Г. Свиридов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...