Акценти
Начало / Култура / Концерт за 80-годишнината на Доцо Вътков изнасят тази вечер в НУИ „Панайот Пипков”
Димитър Солаков, Доцо Вътков, Августина Серафимова и Симеон Серафимов след концерта на перкусионен ансамбъл "Акцент" по повод 50-годишнината на НУИ "П. Пипков"

Концерт за 80-годишнината на Доцо Вътков изнасят тази вечер в НУИ „Панайот Пипков”

Концерт по случай 80-годишнината на Доцо Вътков – един от създателите на музикалното училище в Плевен и първият преподавател по ударни инструменти в него,  ще се състои тази вечер от 18 часа в зала „Божко Шойков” на НУИ”Панайот Пипков”.

На сцената ще излязат ученици от класовете по ударни инструменти на Симеон Серафимов, Димитър Солаков, Георги Гарнизов и Момчил Иванов, както и перкусионните състави „Акцент” и ансамбъл на ученици от V до VIII клас с ръководител Симеон Серафимов. В програмата са включени произведения от Бизе, Моцарт, Брамс, Монти, Скот Джоплин, Добри Палиев, Ангел Шопов, Христо Йоцов и др.

Доцо Вътков е музикант с богата творческа биография. Той е не само педагог, поставил началото на плевенската перкусионна школа, но и диригент, общественик, творец, който успява да организира и осъществи много инициативи в културния живот на България. Последователно дирижира Представителния духов оркестър към Ансамбъла на строителни войски, Софийския духов оркестър, Забавно-духовия оркестър в Димитровград, който все още ръководи! Като диригент на тези състави гостува в Германия, Франция, Италия, Русия, Гърция, Турция и др. Доцо Вътков е носител на златни медали от всички наши републикански фестивали на художествената самодейност, на орден „Кирил и Методий” I и II степен, на медал „Св. Климент Охридски”, на „Златна лира” на СБМТД, два пъти е отличен с Грамота от Министерството на културата!
Проявата е част от празничните събития по повод 55-годишнината на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен.

Снимка: личен архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...