Акценти
Начало / Култура / Концерт „В света на виолончелото” представя тази вечер Плевенска филхармония

Концерт „В света на виолончелото” представя тази вечер Плевенска филхармония

Майсторите на виолончелото – проф.Стефан Попов и плевенският възпитаник – Александър Димитров, ще бъдат солисти тази вечер на Плевенска филхармония в концерта „В света на виолончелото”. Под диригентството на Славей Тинчев ще звучат произведения от Вивалди, Бетовен, Респиги, Мийо и транскрипция за виолончело от проф.Стефан Попов.

Концертът е тази вечер, от 19 часа, в зала „Катя Попова”.

Именитият виртуоз виолончелист проф. Стефан Попов е роден в Лом през 1940 г. Завършва със златно отличие Московската консерватория, където негови учители са Святослав Кнушевицки и великият проф. Мстислав Ростропович. През 1966 г. спечелва награда от конкурса “Чайковски”, лауреат е на международни конкурси във Виена, Флоренция, Женева. Майсторските му изпълнения по най-големите сцени спечелват признанието на критиката и публиката. През 1971 г. е поканен за преподавател по виолончело в Бостънската консерватория. От 1977 г. живее и работи в Лондон като концертиращ артист и професор преподавател по виолончело в “Гилдхол скул”, получава и титлата почетен доктор. Проф. Стефан Попов води майсторски класове по виолончело в България, Гърция, Англия. В САЩ е удостоен с титлата „Кавалер на виолончелото“, присъдена му от обществото на челистите в Университета “Блумингтън” с председател Янош Щаркер. Талантливият инструменталист, разнасящ десетилетия славата на родината, е удостоен със званието “Почетен гражданин на Лом” за изключителен принос и трайни постижения за развитието на духовната ни култура.

Александър Димитров започва да свири на виолончело в първи клас – отначало стечение на обстоятелствата,което в последствие прераства в страст и любов, за което основната заслуга има преподавателката му Петранка Антонова. С труд и постоянство талантът му не остава незабелязан и творческата му биография започва да набъбва с награди от престижни музикални конкурси. Първата е от 2003 г. – диплом от VIII Международен младежки музикален фестивал – конкурс „Надежди, таланти, майстори“. Следва първа награда от XVIII Национален конкурс за изпълнение на българска музика „Върбан Върбанов“, диплом за най-малък участник солист в VI Национален конкурс за пианисти – акомпанятори, първо място в XX Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ и втора при неприсъдена първа от XII Международен младежки музикален фестивал – конкурс „Надежди, Таланти, Майстори”. Печели специална и парична награда за солист в VIII Национален конкурс за пианисти – акомпанятори и второ място в VIII Национален конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „Magic“. Посещава и Лятна музикална академия при Европейския младежки оркестър от Виена при проф. Дейвид Стрейндж – виолончелист и преподавател в Royal Academy of Music. Миналата година има две първи награди от XX Национален конкурс „В. Върбанов“ за изпълнение на българска музика и от VI Международен конкурс „Млади виртуози“…

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...