Акценти
Начало / Култура / Концертът „Ода за света” ще звучи на Люляковите музикални вечери в Ловеч

Концертът „Ода за света” ще звучи на Люляковите музикални вечери в Ловеч

люляк

Концертът „Ода за света” на Плевенската филхармония, Общинската хорова формация „Гена Димитрова” и солистите Еделина Кънева и Орлин Горанов ще звучи по време Люляковите музикални вечери в Ловеч, които ще се проведат от 8 до 11 май по повод празника на града. Концертът беше представен в престижната столична зала „България” на 8 декември 2013 г, а запис беше излъчен няколко пъти по БНТ. Програмата включва произведения от Пучини, Бизе, Щраус, Лехар, Бърнстейн, Лоу и др.

Люлякови музикални вечери в Ловеч са възстановени след 19-годишно прекъсване, информират от Общината. Те са съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“. Събитието ще се проведе от 8 до 11 май на четири сцени – на крепостта, на плаващата сцена в реката, на площад „Тодор Кирков“ и на сцената на театъра.

Събитието ще отговори на очакванията за срещи с големите имена в българското професионално музикално изкуство, обявиха организаторите. На Люляковите музикални вечери ще гостуват Държавна опера – Русе, със спектакъла „Кармина бурана“ и балет „Арабеск“ с „Кармен“. В празника ще се включи и кавал номер 1 на планетата – Теодосий Спасов.

Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници”. Организирали са се като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица”. През 1956 г. с решение на Градския съвет в Ловеч пролетните празници се преименуват в „Люлякови музикални тържества”. Утвърждаването им като традиционни за града се свързва с имената на  двама изтъкнати композитори и деятели – Любомир Пипков и Димитър Петков. От 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков. Последното издание празника е през 1995 г.

Тазгодишните Люлякови музикални вечери са проектът, спечелил най-много точки в обявения миналата година от Община Ловеч конкурс за предложения на външни изпълнители за Културния календар на 2014 г. Общата стойност на проекта е 29 000 лв, от които 24 500 предоставя общината и 4500 лв са собствено участие на организаторите – Драматичен театър и Ловчанско читалище.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...