Акценти
Начало / Общество / Конференция за оперативното изкуство и тактика на Българската армия в Балканската война се проведе днес в Плевен

Конференция за оперативното изкуство и тактика на Българската армия в Балканската война се проведе днес в Плевен

С тематична конференция „Оперативно изкуство и тактика на Българската армия в Балканската война” в Плевен бяха отбелязани 100 години от началото на Балканската война. Организатор на конференцията е Инициативен комитет,обединяващ осем неправителствени организации. Конференцията беше открита от председателя на Инициативния комитет – офицера от резерва подп. Радослав Георгиев. Преди това беше прочетен манифестът на цар Фердинанд, с който на 5 октомври 1912 г. е обявено началото на войната.

В четири тематични доклада бяха разгледани оперативното изкуство и тактика на Българската армия и използването на авиация в Балканската война, специално място беше отделено на битката за овладяването на  Одрин и на приноса на армията ни във военното изкуство.

Конференцията завърши с обяване на конкурс за есе на тема „Какво за мен е Родината, България сега?”. В него могат да участват ученици от цялата страна, както и от българските общности в САЩ, Англия, Испания, Италия, Германия, Швейцария, Канада.

Срокът за изпращане на есетата е 9 февруари 2012 г. на адрес на сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” – Плевен, ул. „Данаил Попов” 6, вх. В, ап. 28 или на e-mail [email protected].

Изпратените творби да съдържат трите имена на автора, адрес, телефон и имейл.

Наградният фонд включва първа награ от 150 лв., втора награда – 100 лв. и трета награда – 50 лв., както и поощрителна награда от 50 лв.

Резултатите от конкурса за есе ще бъдат обявени на 11 март 2013 г.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...