Акценти
Начало / Образование / Конференция за мир организира сдружение „Учебна работилница Европа”

Конференция за мир организира сдружение „Учебна работилница Европа”

Конференция за мир по проект „Мир” организира сдружение „Учебна работилница Европа” тази сряда. Патрон на събитието е кметът на Плевен Георг Спартански. Сред официалните гости ще бъдат още партньорът на плевенското сдружение Бернд Вернер, който ще представлява две неправителствени организации от Германия, Добрина Милушева от екипа на програма „Европа за гражданите” у нас, и почетният председател на общински комитет „Васил Левски” – Плевен, Васил Копчев.

Организаторите са поканили представители на всички участници и партньори по проект „Мир”, по който бяха проведени няколко интересни мероприятия заедно с по-малки ученици, със зрелостници и студенти. Голям интерес, размисли и емоции предизвикаха интерактивна игра „Историята в имената на плевенските улици”, срещите с ветерани от Втората световна война, тематична дискусия за мира и свободата. Една от дейностите по проекта беше проучване и съставяне на биографии – за толерантност, свобода и човешко достойнство, срещу расизма. Ученици от седем плевенски училища и гимназии събраха и представиха общо 26 биографии на личности борци за свобода.

В Конференцията за мир тази сряда акцент ще бъде награждаването на учениците, отличени в конкурс за есе на тема „Моята представа за Европа в мир и свобода”, като авторът, класиран на първо място, сам ще прочете текста на творбата си.

Ще има музикални изпълнения, представяне на дейността на сдружение „Учебна работилница Европа” и атрактивно участие на цял клас четвъртокласници от начално училище „Патриарх Евтимий”. Кулминация на събитието ще бъде приемането на актуална Харта на човешките права – своеобразно обръщение на плевенчани от всички поколения към съвременниците ни от Европейския съюз и от целия континент за това,

кои са най-големите заплахи за мира в Европа и колко важно е да има общуване, образование и солидарност, да спрем ксенофобията и расизма, за да има щастливо бъдещи за всички. Хартата ще бъде разпространена и сред партньорите по проекта от Германия, Словения и Румъния, за да окаже влияние върху развитието на политиките в ЕС.

Конференцията ще се състои на 3 май 2017 г., сряда, от 14 до 16 часа в художествена галерия „Илия Бешков”.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...