Акценти
Начало / Политика / Константин Проданов: Не виждам голям времеви хоризонт пред правителството

Константин Проданов: Не виждам голям времеви хоризонт пред правителството

Времевият хоризонт пред новото правителство в най-добрия случай е до края на председателството на България на Европейския съюз и то най-вероятно заради натиск отвън. Това каза днес в Плевен председателят на ПП АБВ Константин Проданов, който е в града ни за провеждане на изнесено заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Проданов посочи, че до този момент не е чул от водещите политически сили сериозни и обосновани коментари по представената програма на бъдещото правителство. Той беше категоричен, че не може за едно правителство основен приоритет, с оглед бъдещото ни председателство на ЕС, да е обновяването на НДК. Основни приоритети трябва да бъдат борбата с бедността, смекчаването на дисбалансите както в ЕС, така и в рамките на страната, търсенето на компенсации във връзка с изтичането на мозъци от България, както и преразглеждане на отношенията между Европейския съюз и Русия, особено на фона на предстоящото честване на 140 години от Освобождението на България, коментира Проданов.

„Инициирането на демонополизация на Здравната каса, според нас като лява формация,  е неприемливо. Повече пазар в здравеопазването е погрешен подход, защото именно това доведе до хаоса, в който се намираме в момента“, каза Проданов.  Според него няма нито една конкретна мярка за развитие на икономиката и липсва дори и намек за развитие на индустриална политика.  Проданов коментира още, че заложеният ръст на икономическия растеж е твърде оптимистичен. „Единственото реално нещо е  облекчаване на административния режим за бизнеса. Но се съмнявам ГЕРБ да направят нещо в тази посока, тъй като за осем години на власт не направиха нищо в тази посока, а дори напротив – лицензионните и административни режими са нараснали от 1 500 до над 2 000”, посочи Проданов.

Той нарече нелепица обещанието, че във всяко село ще има полицай. Според него това е финансово и кадрово необосновано, а от друга страна не премахва причината, довела до високата престъпност в малките населени места. Проданов не подмина и програмата за саниране, която – отбеляза той, е „с нисък коефициент на ефективност, но с голям потенциал за корупция”  и поради тази причина е разхищение на публичен ресурс. Проданов коментира, че е демотивиращо да се увеличават само най-ниските пенсии. Според него правилният механизъм за увеличение на пенсиите е през осигурителен стаж и възраст.

Програмата не ме прави оптимист, обобщи Константин Проданов и прогнозира, че съществуващото голямо напрежение скоро ще избухне и поради това не вижда голям времеви хоризонт пред новото правителство.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...