Акценти
Начало / Култура / Конкурсът за млади оперни певци „Гена Димитрова” ще има трето издание

Конкурсът за млади оперни певци „Гена Димитрова” ще има трето издание

Националният конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова” отново ще се проведе в Плевен, съобщи директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски. Неговото третото издание ще е от 19 до 23 май тази година. Музикалният форум се организира от Плевенска филхармония, Община Плевен и Министерството на културата.

„Възстановяването на конкурса беше моя мечта и беше залегнало в програмата на първия ми мандат. Ето, че тази година сме на път да възстановим това прекрасно събитие, което са ни завещали Гена Димитрова  и Георги Нотев преди 13 години”, каза Любомир Дяковски.

Първото издание на конкурса беше през 2006 г., през 2009 г. се проведе второто му издание, припомни Августина Серафимова, музиколог в Плевенска филхармония и ръководител на оперативното бюро на конкурса. Още от второто си издание конкурсът е с международно участие, като надеждата на организаторите е скоро той да има статут на международен. Гена Димитрова заслужава това, защото беше гражданин на света, подчерта Серафимова.

Според статута на конкурса, изработен от Гена Димитрова и Георги Нотев, в него могат да участват млади оперни певци – български и чуждестранни граждани, навършили 18 години и не по-възрастни от 32 години за жените и 35 години за мъжете. От понеделник, 18 февруари, започва приемът на заявките за участие. Крайният срок за подаването на документите е 2 май 2019 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на Плевенска филхармония http://plevenphil.com/

Председател на четиричленното жури на конкурса ще е Найден Тодоров, директор на Софийска филхармония. Членове на журито ще са: Александрина Милчева – оперна певица, Дарина Такова – оперна певица, член на журито и на второто издание на конкурса, Калуди Калудов – оперен певец, Адриан Холендер – известен продуцент и режисьор.

Ще бъдат връчени по три награди в групата на мъжете и жените. Първа награда е 3 000лв., втора награда – 2 000 лв., трета награда – 1 000 лв. Ще бъде връчена една награда от 600 лв. за най-добро изпълнение на българска песен. Своя награда ще връчи и Фондация „Гена Димитрова”.

Концертът на лауреатите на третото издание на Конкурса за млади оперни изпълнители „Гена Димитрова” ще е на 23 май. Има идея той да се проведе на открито, на сцена Водна каскада. Концертът ще е с участието на Плевенска филхармония с диригент Найден Тодоров.

Възраждането на конкурса на името на Гена Димитрова е още един начин да се споменава името на Плевен по света, подчерта Любомир Дяковски и изказа благодарност на Община Плевен за подкрепата и сериозната финансова помощ за провеждането на престижния форум.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...