Акценти
Начало / Здравеопазване / Конкуренцията между болниците увеличава необходимостта от клинични етични консултанти

Конкуренцията между болниците увеличава необходимостта от клинични етични консултанти

В Медицинския университет в Плевен днес беше отбелязан Глобалният ден на биоетиката с кръгла маса  на тема „Практическа биоетика”. Медицинският университет единствен в България отбелязва Глобалният ден на биоетиката, каза д-р Антония Григорова, която е специалист по интегративна биоетика и организационна психология и член на новоучредената в страната Асоциация по биоетика. „Този ден, който се отбелязва на много места по света в медицинските университети, има за цел да се популяризира биоетиката, която все още трудно навлиза в медицината”, отбеляза д-р Григорова.

„Клиничната етика се занимава с морално-етичните решения в медицинската практика. Клиничните етични консултанти подкрепят и помагат на  медицинските специалисти да вземат терапевтични решения,  които да не  влизат в противоречие с правата и интересите на пациента и неговите близки”, обясни д-р Григорова. По думите й при съвременния подход при лечението на пациента на  първо място се поставя това, което е най-доброто за него като личност, след това е неговото разбиране за медицински добро и най-накрая се взима решение за най-доброто, което може да се направи с медицински средства.  „Разликата идва от това, че за медицинските специалисти болестта е нещо, което е измеримо и има предрешен ход  на протичане, ясни изходи и ясно поведение. В крайна сметка за медиците пациентите са поредните казуси. За пациента болестта не е точно така, за него това е преживяване, което понякога води до срив в целия му свят. Тази асиметрия в познанията и възприятията на болестта рефлектира в конфликти. Медиците, за да могат да бъдат  ефективни, без да нарушават ценностите на пациента, имат нужда от  превод, който правят именно етичните клинични консултанти”, подчерта д-р Антония Григорова.

Професията етичен клиничен консултант е още в началото. Вече има подготвени кадри и конкуренцията между болничните заведения, особено между частните болници, ще даде поле за изява на тези специалисти. „Конкуренцията в болничния пазар е много сериозна и тъй като клиничната етика касае качеството на медицинската грижа, болничните заведения имат нужда да подобряват обслужването на пациента с намаляване на конфликтите с пациентите в лечебното заведение”, обясни д-р Григорова.

Това е и главната цел на Асоцияцията по биоетика, учредена по инициатива на проф. Силвия Александрова –  Янкуловска, декан на  факултет „Обществено здраве” към Медицински университет – Плевен. Тя е създадена с идеята да  бъде изградена мрежа от специалисти по клинична етика в национален мащаб, което ще ускори процеса на интегриране на тази дейност. „Друга много важна цел е да си сътрудничим  с подобни организации в чужбина, за да можем да осигуряваме обучения на своите членове, както и да разширим популярността на услугата чрез информации в медиите.  Това ще е единствено в полза на пациентите и тяхното по-добро обслужване”, акцентира д-р Антония Григорова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...