Акценти
Начало / Последни новини / Комплект медали за боксьорките на Мизия 80

Комплект медали за боксьорките на Мизия 80

Четири медала – златен, сребърен и два бронзови спечелиха състезателките от плевенския клуб Мизия 80 в Пловдив. Градът под тепетата бе домакин на държавния личен шампионат за жени и девойки.

Очаквано шампионска титла за плевенския тим взе фаворитката в категорията до 69 кг при жените Илина Иванова. Тя обаче не се качи на ринга нито за секунда. Причината обяснява президента и треньор на БК Мизия 80 Александър Владимиров, световен шампион за професионалисти: „Непосредствено преди началото на шампионата Илина остана сама в категорията си. Никой не даде обяснение защо се получи така. Вероятно съперничките й са били респектирани от нея. Една част от тях отказаха участие, а другите слязоха в по-ниската категория“.

Със смесени чувства приема титлата и самата шампионка. „Яд ме е, че не изиграх нито една среща. Бях подготвена и сигурна, че ще спечеля първото място. Основните ми съпернички Митка Стоева от Априлци и Виктория Иванова от Локомотив /София/ обаче предпочетоха да избегнат срещите си с мен, слизайки в по-леката категория. Други две състезателки, които съм побеждавала пък въобще не дойдоха в Пловдив. Така тренировъчния лагер, който проведох не бе подплатен с реализация“, коментира Илина Иванова.

Близо до нейния успех бе съотборничката й Ива Василева. 14-годишната плевенчанка стана вицешампионка за девойки при 64-килограмовите.

„Ива демонстрира страхотен характер в полуфиналния двубой срещу Сехер Галиб от Хасково. Мачът бе удар за удар. Нашата състезателка получи нокдаун, успя да се съвземе и после го върна, а накрая съдиите прекратиха мача в третия рунд, присъждайки й победата. Не й позволих да играе на финала срещу много по-опитната националка 18-годишната Аслъхан Мехмедова от Добрич. И това ще стане, но нека натрупа опит“, уточни Владимиров.

Във същата възрастова група бронзов медал спечели Антония Маринова. В категорията до 51 кг тя започна с успех над Мая Стефанова от ЦСКА. На полуфинала обаче отстъпи пред хасковлийката Горяна Стоева.

„Тони е истинки боец. Направи много силни срещи. Чест й прави, че игра като равен с равен срещу Стоева, която е сред основните съпернички на европейската шампионка Еми-Мари Тодорова. Тони получи два нокауна, но продължи и игра до края“, поясни треньорът й.

Симона Петрова също стана трета, но при жените до 57 кг. Тя започна с победа в тежък мач срещу бившата шампионка и националка Надежда Орлинова от Габрово. След това не се качи за битката с изявената русенка Габриела Димитрова.

„Много и се насъбра на Симона през последните 40 дни – учене, пътувания, тренировки. Не й достигна времето да се подготви за двубои със съпернички като Габриела Димитрова. За това и предпочетохме да не участва в този мач“, разкри Сашо Владимиров.

Седмокласничката Ева Порумова пък въобще не се качи на ринга при девойките до 54 кг срещу Бетина Станева от Добрич.

„Взех Ева в Пловдив за да усети атмосферата на състезанието. Тя няма опит и решихме да не рискуваме в битка с толкова силна противничка“, каза Владимиров. Той дава отлична оценка на своите боксьорки.

„Получи се много качествено първенство. Имаше доста зрелищни срещи и ако човек не знае, че под каските са скрити женски лица ще си помисли, че се бият мъже. Женският бокс върви нагоре. Вече надмина средното ниво, а махленските битки на ринга останаха в историята“, обобщи световния шампион.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...