Акценти
Начало / Общество / Комисия ще решава проблема с Уличката на цветята

Комисия ще решава проблема с Уличката на цветята

Съдбата на Уличката на цветята беше основната разисквана тема на днешната редовна сесия на Общинския съвет. Старейшините дебатираха близо час и половина има ли вариант емблематичната уличка да бъде запазена и какъв е той, след като въпроса постави общинският съветник Иван Дачев. По предложение на Ева Маринова съветниците гласуваха да бъде създадена комисия, която да внесе предложение на следващата сесия как може да бъде решен казуса. За членове на 7-членната комисия бяха избрани: Илка Илиева, Георг Спартански, Любка Костова, Станислав Иванов, Ева Маринова, Пенчо Карагьозов и Христомир Христов.

До така създалата се ситуация се стигна, след като стана ясно, че Уличката на цветята трябва да бъде преместена, заради строеж, който ще се извърши в непосредствена близост до нея. Оказа се, че Община Плевен е безсилна на този етап пред създалите се обстоятелства, тъй като решение на Върховен административен съд е одобрило ПУП за строеж в частния имот на Димитър Жеков. Проблемът произлиза не от това, че на мястото ще се издигне нова сграда, а че тя ще бъде с лице точно към улица „Цанко Церовски”, на която се намират павилионите. Именно затова се налага и тяхното преместване.

IMG_7785улица на цветята

Общинските съветници и кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков споделиха, че са провели разговори с Димитър Жекова за промяна на лицевата част на сградата, като така може да бъде избегнато преместването на обектите, но той е отказала този вариант. От своя страна Жеков заяви, че в момента се правят опити за извършване на незаконна дейност, опитвайки се да заобиколят решение на ВАС, с което той е получил от последната инстанция право на строеж. Той заяви, че ако е необходимо, ще направи пресконференция, на която ще бъдат предоставени множество документи, с които ще подкрепи думите си и правото си да извършва строеж в имота си.

Представители на Сдружението на цветарите в Плевен също бяха на сесията. На Уличката на цветята работят 18 семейства, а заедно с наетите работници там работят над 50 човека. Те споделиха, че нямат нищо против строежа на сградата, но питат защо не се намери друго решение за това къде да бъде лицето на сградата и да не се създава излишно напрежение.

Те смятат, че не е решение предложението на Община Плевен павилионите да бъдат преместени на алеята между Централното тото и мол-а. Първо там условията не са подходящи, заради силния пек през лятото, а второ – там е предвиден ремонт, който се очаква скоро да започне.

Не бива с лека ръка да се заличава една емблема за Плевен, категорични са цветарите. Те са притеснени и от това, че повечето от тях още изплащат кредитите за новите павилиони, които бяха поставени само преди четири години. Безпокойството им е и заради това, че един евентуален демонтаж ще унищожи павилионите. Направеното от съветник Георг Спартански по време на сесията предложение за преместване на павилионите в пространството на площад „Стефан Стамболов” беше възприето по-добре от плевенските цветари.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...