Начало / Икономика / Комисия за противодействие на корупцията създадоха към Общинския съвет

Комисия за противодействие на корупцията създадоха към Общинския съвет

Към Общинския съвет в Плевен вчера беше създадена Комисия по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. За  председател  на комисията беше избран д-р Йордан Георгиев, секретар е Валя Вълчанова, зам.-председател е Борислав Георгиев. Комисията е деветчленна и ще се занимава с разглеждане на декларациите за несъвместимост на кметове на населени места и общински съветници.

Всички съветници след 1 декември тази година съгласно разпоредбите на  Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество са задължени да декларират имущественото си състояние и конфликт на интереси пред Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както и да подадат декларация за несъвместимост със заеманата длъжност пред новосъздадената комисия към местния парламент, поясни днес председателят на Общинския съвет Мартин Митев на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен.

Той уточни, че до 3 декември новосъздадената комисия трябва да утвърди образеца на декларацията, а до 12 декември 2019 г. общинските съветници трябва да подадат попълнените си декларации в КПКОНПИ и в местната комисия. Той обърна внимание, че глобите са много сериозни. За неподадена декларация е от 1 000 до 3 000 лева, а за недекларирани или неверни данни глобите започват от 5 000 лв. Това са лични санкции на физическото лице както и отговорността за подадените данни е изцяло лична, подчерта Мартин Митев.

Той допълни още, че при извършване на проверка от КПКОНПИ и при установяване на недекларирани обстоятелства или несъответствие в декларираното, проверката на място се извършва чрез местната комисия.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...