Начало / Икономика / Комисия в Плевен ще обсъжда мерки в подкрепа на засегнатите браншове в условията на пандемията

Комисия в Плевен ще обсъжда мерки в подкрепа на засегнатите браншове в условията на пандемията

Общински съвет – Плевен, прие решение за сформиране на Временна комисия, която да обсъди мерки в подкрепа на засегнатите браншове в общината в условията на извънредната епидемична обстановка. В едномесечен срок комисията трябва да представи окончателен доклад за своята работа, заедно с проект за решение, решиха съветниците.

Сформирането на Временната комисия е в отговор на писмо, изпратено от Сдружението на заведенията в България до Общинския съвет с искане за предприемане на конкретни действия на местно ниво в подкрепа на бизнеса при създалата се ситуация. „Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес“, посочват от Сдружението. От организацията предлагат и конкретни мерки в подкрепа на сектора, като: намаляване на таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията; на таксите за издадените разрешения за удължено работно време; намаляване на наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги; пълно опрощаване на таксите за битови отпадъци за периода на забраната за работа. Настоява се и за сформиране на регионални антикризисни икономически щабове.

С решение на Общински съвет – Плевен сформираната временна комисия е в състав от 9 общински съветници. Председател на комисията е Свилен Трифонов, членове са: Владислав Монов, Валентина Вълчанова, Борислав Георгиев, Николай Маринов, Пепо Петков, Ристем Халкоглу, Димитър Карамфилов и Цветелин Горанов.

Сформирането на комисията подкрепиха 30 от общинските съветници, 1 гласува „против“, 7 „въздържал се“.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...