Акценти
Начало / Култура / Колкото по-богата е трапезата на Бъдни вечер, толкова по-изобилна ще е годината

Колкото по-богата е трапезата на Бъдни вечер, толкова по-изобилна ще е годината

трапеза за Бъдни вечер

На Бъдни вечер, наричана още кадена вечеря,   християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва,  да приемат Светото Причастие и така достойно да посрещнат Христовото Рождество. Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, но и на умрелите предци-родственици, които също се считат за част от семейството.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, но и постна,  тъй като е последният ден от Рождественския пост. На масата се слагат нечетен брой ястия. Задължително има сарми, пълнени чушки, варен фасул, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна.

Колкото по-богата е трапезата на Бъдни вечер, толкова по-изобилна ще е новата година.

За вечерята се  меси малка содена пита, която е кръгла или във формата на кравай. В нея се поставя паричка. При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. Вярва се, че в който се падне паричката, ще е щастлив през цялата година.

Преди да започне вечерята на Бъдни вечер, най-старият мъж в дома прекадява трапезата. По-рядко това го прави най-възрастната жена, защото като праправнучка на грешната Ева, тя се смята за нечиста. Вярва се, че тамянът прогонва лакомите дяволчета от масата, а силата на баща им Сатана и неговите помощници вещери, караконджоли, магьосници отслабва. Така тъмните сили не могат да извършат злините, замислени в навечерието на Коледа. Прекадяват се и всички помещения в къщата.

Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят.

Ако в къщата има огнище, в него  през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година.

Предсказания на Бъдни вечер

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

За изобилието на месеците през годината се гадае с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги оставя навън през нощта. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Има и някои забрани, свързани с Бъдни вечер. Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...