Акценти
Начало / Култура / Кой ще представя област Плевен на Роженския събор

Кой ще представя област Плевен на Роженския събор

Сред 8 100 участници в Роженския събор, който се открива днес, ще има и петима участници от област Плевен. Фолклорни групи и индивидуални изпълнители от четири читалища и едно училище ше представят северняшкия фолклор пред многохилядната публика на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен” .

Участниците от нашата област са  Дамска фолклорна група „Славей“ с  ръководител Йордан Лазаров от НЧ „Светлина-1905“ – село Вълчитрън, община Пордим , Фолклорна танцова формация „Феникс“ и Станислав Радославов от НЧ „Никола Й. Вапцаров-1908“ – Червен бряг,  Ралица Хайдърска от НУ „Отец Паисий” –  Плевен, Мариана Иванова от НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1928” – село Ракита, община Червен бряг.

На Роженските поляни тази година ще се надпяват 315 певчески групи и 25 ансамбъла, танцовите състави ще са 110, а индивидуалните изпълнители са 261. Ще бъдат представени 30 обичаи, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура. На четирите сцени ще се представят групи от 306 народни читалища, 94 са формациите от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Роженският събор се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който ще присъства на откриването му на 17 юли.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...