Акценти
Начало / Общество / Кой колко е отсъствал от работата на Общински съвет Плевен?

Кой колко е отсъствал от работата на Общински съвет Плевен?

списък отсъстващи съветници

Председателят на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов оповести днес пред медиите имената на съветниците с най-много отсъствия и на такива без нито едно от работата на заседанията на постоянните комисии и в залата по време на сесиите. Това става след като на последната сесия председателят на групата общински съветници от БНД Обединена десница Стефан Ганев излезе с декларация от името на десните съветници, че заради отсъствия на колеги се провалят важни обсъждания в постоянните комисии към местния парламент.

По този повод Дарин Ангелов обеща още тогава в пленарна зала да направи справка и днес той я представи пред журналисти. Направена беше обаче изричната уговорка, че няма механизъм, по който да се отчита кой по какви причини отсъства – извинителни, например в случай на продължително заболяване, или не. Освен това, трябва да се има предвид кой в колко и кои комисии участва – има хора, които участват в една /която може да се събере и 5 до 6 пъти в годината/, но има и такива, включени в състава на три. Отчетът обхваща периода от началото на този мандат на Общински съвет Плевен от ноември 2011 год. до месец юни 2013 год. включително.

С най-много отсъствия от заседания на постоянните комисии – 22, е Станислав Петков, следван от Здравко Георгиев с 21. По 18 са отсъствията на Любомир Петков и д-р Йордан Георгиев, следвани от Валентин Генов с 14 и Найден Зеленогорски с 13. Без нито едно отсъствие са Владислав Николов, проф. Константин Мутафчиев, д-р Красимир Трифонов и Любка Костова.

От проведените от началото на мандата на този Общински съвет общо 30 заседания, най-често са отсъствали Найден Зеленогорски и Валентин Генов – с по 7 отсъствия, следвани с по едно по-малко от д-р Йордан Георгиев и проф. Мария Цекова, Стефан Ганев пък не е бил на 5 от сесиите. Прави впечатление, че тук редовно присъстващите са доста повече – без нито едно отсъствие по каквато и да е причина са Васко Рашков, Владислав Монов, Георг Спартански, Дамян Гаев, Диана Тодорова, Иван Дачев, проф. Константин Мутафчев, Милка Цветанова, Пенчо Дреновски, Пенчо Карагьозов и Чавдар Велинов.

„Това, че дадена комисия не може да работи заради липса на кворум, а следователно и ние после нямаме становище по даден проблем, който е от тяхната компетенция, определено създава проблем в работата на Общинския съвет”, подчерта Ангелов. По неговите думи, няма механизъм, според който могат да се задължават съветниците да ходят на заседания на комисиите или на сесия. Има само финансови санкции – намаляване на заплатата с определени проценти.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...