Акценти
Начало / Общество / Кои са най-честите схеми на телефонни измами напомнят от МВР-Плевен

Кои са най-честите схеми на телефонни измами напомнят от МВР-Плевен

От Областната дирекция на МВР – Плевен са обобщили най-разпространените схеми за телефонни измами и са качили списъка на сайта си. От полицията напомнят, че въпреки множеството предупреждения, възрастни хора продължават да стават жертва на този род измами.

Най-често  използваните от телефонните измамници  предлози, за да измъкнат пари от притестенинет близки, е съобщаване за пострадал роднина при катастрофа, заразени близки с птичи грип или станала катастрофа, при която близкият е блъснал възрастен човек или дете. Измамниците  могат да поискат пари за освобождаване на скъпа колетна пратка или за закупуване на ваучер от спечелена томбола. Има случаи, при които те се представят за полицейски служители, които провеждат акция за залавяне на телефонни измамници и искат пари, които след това ще бъдат върнати.

Жертви на измамните схеми са възрастни хора, които дават всичко, което имат, мислейки, че спасяват близките си

Полицията отново напомня гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи и да не предоставят не предоставят лични данни по телефона.
Много важно е при такова обаждане да се запази самообладание и хората да пробват да се свържат със своя близък чрез съсед или познат.
Криминалистите съветват, ако получите обаждане от човек, който се представя за ваш близък, задайте му въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.
От полицията апелират за съдействие и от банковите служители, ако в клона им дойде видимо притеснен възрастен човек и тегли по-голяма сума пари. Те могат да опитат да разговарят с него и евентуално да подадат сигнал в полицията.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...