Акценти
Начало / Общество / Кои са най-честите нарушения на изборния процес

Кои са най-честите нарушения на изборния процес

ИЗБОРИОт Асоциация „Прозрачност без граници“ са изготвили списък с най-често срещани нарушения на Изборния кодекс.

От организацията призовават хората, станали свидетели на тези нарушения, да сигнализират оорганите на Министерството на вътрешните работи (МВР), които са длъжни да реагират веднага.

Ето за какво да внимаваме в изборния ден според Асоциацията.

На първо място гражданите трябва да могат да гласуват необезпокоявано и по тази причина не трябва да има хора на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, да няма пряка видимост до тъмната стаичка, както и други действия, които разкриват тайната на вота.

Подозрително е присъствието на външни лица в секцията, които нямат обозначителни знаци на наблюдатели. Те могат да следят как гласуват хората и така да участват в схеми за купуване на гласове, предупреждават от Асоциацията.

При влизане в секционната комисия членовете ѝ вписват данните на избирателите в списъка и избирателят се подписва.

Членовете на секционната комисия трябва и да боравят правилно с бюлетините – да откъсват бюлетината пред избирателя и да поставят първия печат върху хартията. След гласуването се поставя и втория печат, откъсва се поредният номер на бюлетината и избирателят я пуска в урната, посочват още от организацията.

Съмнително от гледна точка на купуване на гласове е организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване, както и събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели и разпитване на избирателите.

От Асоциация „Прозрачност без граници“ посочват още няколко нарушения, сред които раздаване на пари, опрощаване на дългове, раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги, които са свързани с нарушения на правилата по време на изборите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...