Акценти
Начало / Общество / Кое място в Плевен завинаги ще остане в сърцето ви

Кое място в Плевен завинаги ще остане в сърцето ви

Кое е мястото – сборна  точка на културния и социален живот във вашия град? Мястото за срещи и разговори, място напомнящо исторически събития, важни за самочувствието на общността?Miasto_V_Sarceto_230x220

Отговорът на тези въпроси търси националната кампания на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ – „Място в сърцето“.

Инициативата се провежда за първи път и има за цел да подкрепи проекти, свързани с обживяване и възстановяване на емблематични за местната общност средища и сгради. Кампанията започва в началото на месец октомври 2013 година и ще продължи в рамките на една година.

12 областни града със своите важни за общността места ще се борят за едно „Място в сърцето“ през следващата година

Инициативата има за  цел да се съберат интерсни и важни за развитието на съответните градове проекти и да се отпусне финансиране за обновяване, ремонт или реконструкция на местата, обясниха от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.  По този начин ще се върне старата им слава, ще се обживеят и това ще даде допълнително самочувствие на жителите на съответния град. В кампанията няма да се подкрепят стартиращи проекти, които имат нужда от финансиране за цялостно изграждане.

Кампанията ще протече в няколко етапа. Първият етап ще продължи от 1 октомври до 30 ноември. В рамките на тези два месеца ще върви национална информационна кампания, която ще популяризира инициативата сред  обществото. Ще се популяризира новосъздаденият сайт и идеята на кампанията чрез национални и местни медии, както и през сайта на ФРГИ: www.wcif-bg.org

Следващият етап – от 1 декември  2013 г. до 30 януари 2014 г.,  ще е свързан с набиране на предложения за проекти в специално създадения за кампанията сайт. Всеки жител на съответното място, гражданско сдружение или неправителствена организация ще има възможност да предложи своето място като обоснове предложението си. След изтичането на срока за номиране ФРГИ в партньорство с обществените фондации по места и местната власт ще избере три от предложенията, за които ще стартира гласуване.

Гласуването за избраните обекти ще се осъществи от 1 февруари до 1 март 2014 г. Трите избрани предложения се предлагат за гласуване на сайта на кампанията. Проектът,  събрал най-много гласове, ще се включи в набирането на средства, чрез даряване.

Етапът за набиране на средства ще продължи четири месеца – от 1 март до 30 юни 2014 г , като за целта на сайта на кампанията ще има няколко предложения за осъществяване на гласуването – онлайн даряване, със смс и чрез банков превод . Ще се опрадели и необходим таргет за набиране на средствата взависимост от нуждите на проекта.

От 1 септември до 30 ноември 2014 г. ще тече петият етап на инициативата, през който Фондация „Работилница за граждански инициативи“ ще реализира проектите в екип с гражданските сдружения и Обществени фондации по места, както и със съдействието на местната власт.

Освен в Плевен, кампанията ще се проведе още в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Русе, Габрово, Кърджали и Благоевград.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...